Правосъдието е нещо, което трябва да бъде реформирано пред скоби, за да бъде реформирана държавата. Това заяви лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева в студиото на „Тази сутрин”. Тя посочи, че докато не стане това, двете основни медийни империи ще спорят за сферите си на влияние и уточни, че говори за групите около Иво Прокопиев и Делян Пеевски.

Дончева беше категорична, че ВСС трябва да подаде оставка.

Според нея Радан Кънев е сред малкото хора, които осъзнават важността на съдебната реформа, а ако ГЕРБ и РБ са ясно „за” нея, то трябва да работят за подкрепата на БСП по този въпрос.

„Министърът на правосъдието и екипът му могат да направят прекрасна програма като за брюкселски изисквания. Тя няма да им свърши никаква работа, защото не бърка в раната. Правосъдието много отдавна е парцелирано между бизнеса, масонските ложи и други групировки – икономически и политически”, категорична беше Дончева.

По думите й става въпрос за изключително едри поръчки, които превръщат правосъдието в икономически играч. Лидерът на „Движение 21” посочи, че вероятно подобен е и случаят с френските фирми, в който обаче поръчителите не са преценили влиянието на дружествата и се е стигнало до политически скандал.

Той обаче бил използван като параван за решение на ВАС „по поръчка”, с което той прегазил закона по казуса „Ситнилски” – колко гласа са нужни за отстраняване на член на Висшия съдебен съвет.

В същото време, според Дончева, липсата на опит в системата е довело до това предложената от министър Христо Иванов реформа да засяга много слабо прокуратурата, която била „най-мобилният инструмент” и най-бързо щяла да покаже резултати при назначаване на квалифицирани и добронамерени хора.

Пак ли ти, бе, Руми?

Татяна Дончева познава от университета нашумялата покрай „френския” случай съдия от СГС Румяна Ченалова. По думите на бившия депутат, магистратът често попада в ситуация, в която човек си казва „Пак ли ти, бе, Руми?” заради многото възлови дела, които гледа.

„Не е глупав съдия, може да ви извърти номер много квалифициран. Има прислужващи хора, които го правят по глупав начин, докато тук не е такъв случай. Може да ви докара с килийно училище, да ви го назначи, да ви обясни по най-наукообразен начин защо за 1 млн. да охранява „Делта Гард” ТВ7”, каза с усмивка Татяна Дончева.