Аз съм била някакъв партиен началник, знам какво съм мислила, чувствала, правила в първия мандат, във втория... Общо взето, между 8 и 10 години е пределът, когато човекът има тръпка към това, което прави. От там нататък влиза в една рутина, която не е полезна за работата, но пък за корупцията... Този коментар направи лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева във връзка с разследванията на bTV за заможните български кметове.

Тя посочи, че най-добре у нас се облагодетелстват разпределителите на пари – кметовете и министрите.

Според нея в градове като Пазарджик и Хасково може да се говори за феодализация. По думите й демонстративното показване на свръх състояние в период, в който управляваш дадена община, подхранва общественото отношение, че властта корумпира.

„Това благосъстояние от онзи ден до днес. Проследете пазарджишкия кмет и хасковския. Хасковският кмет печели първите избори като СДС. След това стана „независим, подкрепен от” и започна да си търси подкрепа от всички политически сили”, посочи Татяна Дончева.

По думите й, и Георги Иванов, и Тодор Попов са имали подкрепа от наглед несъвместими политически сили.

Стигнало се и до куриози – синът на хасковския кмет (Станислав Иванов - б.р.) оглавил парламентарната листа на Реформаторския блок, а „синът на Неохима от Димитровград” (Стефан Димитров –б.р.) бил втори и по билбордовете, призоваващи за преференциален вот човек е можел да се ориентира в кой град се намира.

„Щом в Пазарджик се стигна до разстрели, значи работата е минала всички граници много отдавна”, подчерта Дончева, като напомни, че Делян Пеевски е депутат именно от този район, а куп високопоставени чиновници в здравеопазването са минали през ръководството на болница „Софиямед”, чийто собственик е „подслонил” в свой апартамент семейството на Тодор Попов.

Реформа в съдебната система, но без натиск

„Ние допуснахме създаването на съдебна номенклатура”, коментира Татяна Дончева, която се обяви за намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет, но не и на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

По думите й магистрати със средни възможности след минаване през ВСС и Инспектората се оказват във върховни съдилища.

В същото време, тя подчерта, че „започва един бесен натиск върху съда какви присъди да дава” във връзка със случаи като битото от акушерка бебе или убитите на пътя деца.

Според Дончева, има риск от кампанийност и влизане на невинни хора в затвора.

„Има една стара приказка – когато общественото мнение влезе в съдебната зала, законът трябва да излезе”, каза още Дончева.