Премиерът Бойко Борисов счита Делян Пеевски и модела „Кой” за субекти, с които трябва да се разбере. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на Движение 21 Татяна Дончева. „Това е личен избор и политически стил. Борисов е човек на статуквото и резки промени той няма да направи. Той счита за необходимо и достатъчно просто да се разбере с всички – с Пеевски и модела „Кой”, коментира Дончева в светлината на рокадите в МВР след оставката на министър Веселин Вучков.

„Според мен Бойко е имал някаква несъвместимост с Вучков, предизвикана от желанието на Вучков да устои определени позиции. Това е един от редките случаи, в които министър си позволява ясно да обясни защо подава оставка и аз мисля, че поведението му беше мъжко – да каже, че има непреодолими различия с министър-председателя и дори не желае да получи място в парламента”, обясни Татяна Дончева.

„Поведението на Борисов беше на раздразнен човек, който не може да приеме, че някой от неговите подчинени може да прояви собствено мнение и то да се различава от неговото. Той много леко похарчи Вучков - вероятно различието не е било само по повод Писанчев и Лазаров.

Наистина е странно премиер, който трябва да бъде алтернатива на модела „Кой”, да каже на вътрешния си миснистър, че трябва да приеме основните носители на този модел в системата за сигурност и отглежда”, продължи тя.

„Търпимостта на Бойко Борисов към Писанчев и Лазаров е прозрачна и произтича от липсата на възможности да бъдат сменени и от зависимостта от хората, които са ги сложили”, подчерта още Татяна Дончева.

„Не можеш да натрапиш на вътрешния си министър екип, който е абсолютно несъвместим с него. Позицията на Вучков беше мъжкарска, което не се среща често. Той каза – или съм министър като министър, вземем решения и нося определена отговорност за тях, или просто ето ви министерството и статута и чао!”, допълни тя.

„Липсата на действие в сектор „Сигурност” винаги стига до Бойко Борисов. И Димитър Георгиев, и Румяна Бъчварова са негови хора, но съм скептична, че премиерът може да ръководи ръчно неограничен брой сектори в държавното управление, независимо дали е познавач на тези сектори в собствените си очи”, каза Татяна Дончева.

„Никакви реформи не могат да се извършат в МВР – това си личи от хората, на които се поверява сектора, така и от законодателството. ГЕРБ няма юристи за законодателна инициатива. Като не можете да си направите инструментите като хората, кой ви е виновен?”, попита тя.

Слаби законодателни инструменти

Дончева разкритикува сериозно липсата на законодателен капациете на ГЕРБ, които според нея не разполагат с достатъчно юристи.

„Законопроектът за КТБ е едно от най-безумните юридически съчинения. Липса на законодателни инструменти вече личи отвсякъде. Същото важи и за пакета законопроекти за службите на Цветанов”, каза тя.