Цената на електроенергията за бита не е решение на проблемите на енергетиката и НЕК. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков в студиото на „Лице в лице”, като посочи, че същата е позицията и на номинирания за председател на КЕВР Иван Иванов.

Социалистът коментира, че предоговарянето с американските централи, мерките спрямо заводските централи и топлофикациите и ограниченията за изкупуване на енергия от ВЕИ са стъпка в правилната посока. Според него освен това НЕК трябва да се раздели с някои активи и даде пример с пътя и тунела до ВЕЦ „Цанков камък”.

„Реформаторският блок, ПФ и постепенно ГЕРБ започнаха да осъзнават, че перките носят печалба, но не на българското общество, а на техните собственици”, коментира Ерменков. Той обясни, че ВЕИ не може да осигурява постоянния минимум енергия 24 часа в денонощието.

Именно поради тази причина е и важно какво ще прави България след 2030 г., когато най-късно V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй” ще трябва да излязат от експлоатация. „Ако не направим нищо, от клуба на най-съвременната енергетика, ще отидем в клуба на тези, които си внасят енергия отвън и плащат”, коментира Ерменков, който допълни, че при сегашния низходящ икономически тренд може и да не се наложи внос.

Във връзка с пропадналото участие на „Уестингхаус” в изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй”, депутатът обясни, че когато партията му е била на власт, е било подписано само споразумение, „което аз бих нарекъл писмо за намерение”, докато сега е станало ясно, че американската страна не желае да е инвеститор, а само да продаде своята технология.

В тази връзка Таско Ерменков упрекна Бойко Борисов за това, че нито един голям енергиен проект не се е случил по негово време.

Социалистът допълни, че теоретично може да се стигне до отнемане на лицензите на ЕРП-тата. По думите му Временната комисия за установяване на ситуацията в енергетиката е открила неща, „които са силно притеснителни”.

Ерменков даде пример с електроцентрала, въведена в експлоатация през август, която е продавала ток от януари.