Начинът, по който беше издигната номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН – с личната намеса на президента Георги Първанов (2002 – 2012), беше грешен ход, коментира в предаването „Лице в лице“ евродепутатът от „Реформаторския блок“ Светослав Малинов.

Аз, а и всички, останахме с впечатлението, че намесата му в последния момент, която беше на ръба на политическото изнудване, принуди българското правителство да се усети сякаш няма друг ход и да я номинира. Тази неохота не можеше да бъде скрита, посочи той.

Такива кандидатури трябва да са обединяващи, на първо място в национален мащаб. Това, опасявам се, не може да бъде постигнато, каза Малинов.

Той посочи три пречки пред Бокова.

Самото желание на Първанов той да бъде водещата фигура, лансираща Бокова, не беше добре за кандидатурата. Близостта му с Русия през 10-те години на двама му мандата и опитите му да лансира геополитически проекти, маскирани като енергийни, не са незабелязани навън, посочи Малинов.

Около тази кандидатура трудно може да се събере консенсус, предвид че в някои правителства имат остра непоносимост към колаборацията с Русия, към липсата на категорична оценка в определени български политици, включително Бокова, към комунистическото минало, смята Малинов.

Можем да поставим добра оценка на работата на Бокова като шеф на ЮНЕСКО, но имаше тежък епизод – вкарването на Палестинската автономия като член на ЮНЕСКО и острата реакция на САЩ. Това беше един от най-ярките антиамерикански жестове от страна на агенция на ООН, припомни той.

Напреженията са големи, искаше ми се да имаме обединителна, много по-силна, безспорна фигура, която да може бързо да изгради консенсус поне в Източна Европа, посочи евродепутатът.

Когато се окаже натиск от ляво, Бойко Борисов винаги приема, защото не е в състояние да утвърждава други личности, липсва му и политическо въображение, добави Малинов.

Помолен да коментира заплахата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да залее България с мигранти, Малинов коментира, че „не може да се позоваваме на гръцки сайт, че турският президент е заплашил ЕС“. Аз се обадих, където трябва, не получих потвърждение, че Ердоган е казал такова нещо, посочи той и призова към повече прецизност.

Малинов коментира и ситуацията в „Реформаторския блок“. „Всички знаем, че РБ е много трудна за управление коалиция. Опасенията и надеждите на нашите врагове, че ще се разпаднем, датират от две години. Излизането на ДСБ в опозиция увеличава шансовете на Блока да оцеляване“, посочи той.

Опозиционната позиция на ДСБ се споделя от много български гласоподаватели, дали вота си за РБ или ГЕРБ. Оставането на ДСБ в Блока в момента е задължително. Ние трябва да останем, но да одържаме опозиционната позиция, за да дадем тласък на малкото желание за реформи, което е оцеляло у ГЕРБ, ако изобщо нещо е оцеляло.

Вижте целия разговор във видеото.