Около 300 афганистански граждани са подали документи за доброволно връщане в родината си, като броят им може да достигне 500 души. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова.

По думите й процедурите вървят бързо заради доброволния им характер, като подкрепа оказва и посолството на Афганистан у нас.

Именно жители на размирната страна бяха най-активни по време на бунта в Харманли, като след него властите анонсираха, че всеки, който не спазва правилата у нас го грози депортация.

Отново афганистанци, но законно пребиваващи у нас се разследват за разпространяване на фалшиви информации за готвен терористичен акт у нас, посочи Румяна Бъчварова. Тя посочи, че на събитие вчера не е съобщавала за реална заплаха: „Виждам съзнателно и преднамерено изопачаване на моите думи от издания, които не бяха на тази среща”.

Центрове, площадки и милиони

Отново в манипулации тя обвини и избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, която вчера обяви в ефира на bTV, че европейската помощ за защита на границите е с една трета по-малка от обявеното и е обвързана със строежа на нови бежански центрове.

Бъчварова не пропусна да отбележи, че Йотова е поискала да присъства на откриването на европейската гранична служба на „Капитан Андреево” и премиерът я е поканил, при което е чула ясно от ресорния еврокомисар, че парите са 160 млн. евро, а не по-малко.

Снимка: БГНЕС

Показаният от избраната за вицепрезидент официален отговор с друга цифра бил с „дву- или тримесечна давност” „Има процедури за одобряване на проектите, за които са дадени”, обясни вицепремиерът в оставка.

Тя посочи, че в четвъртък ще бъдат одобрени 59 млн. евро за убежище, миграция и интеграция. Бъчварова подчерта, че от тях само 1,7 млн. са за нови обекти, които ще са т.нар „кризисни площадки”, които ще се използват при засилен натиск. Тя ги описа като „пространство с ограда”, електричество и канализация, където може да се разположат контейнери или палатки за максимум 200 човека.

Румяна Бъчварова беше категорична, че на територията на площадките мигрантите ще остават за не повече от месец, като за това време ще става ясно дали получават статут или ще бъдат връщани. За момента е избрана една локация, която е бивша гранична застава.

Вицепремиерът в оставка посочи, че към момента бежанският натиск е изключително скромен, като за седмица са заловени само двама нелегално преминали границата и други 120 не са били допуснати да влязат.

Вътрешнополитическите теми

Румяна Бъчварова не даде ясен отговор дали ГЕРБ биха подкрепили правителство с мандата на Реформаторския блок, но даде да се разбере, че подобен сценарий е възможен: „Трябва да има разговор с РБ и да се вземе решение. РБ е основният ни политически партньор”.

Тя коментира и скандала с ултра луксозните джипове, които горските стопанства си купиха, за да ги дадат след това на НСО и цяла България да види как премиерът Бойко Борисов кара един от тях. „Това е практика, за да се използват ресурсите на държавата там, където има нужда. За данъкоплатците е по-изгодно вместо да се купуват две места, да се използват наличните”, каза тя.

Според нея няма „нищо незаконно в това премиерът на една държава да се движи в сигурен автомобил”.