Някои хора в БСП смятат, че е партия на бедните, но тя е партията на трудещите се хора. Това заяви зам.-председателят на партията и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев. В студиото на „Лице в лице”, той изрази мнение, че вътре в Столетницата няма диалог.

По думите му конгресът се е превърнал в „ТВ шоу” заради разделителните линии, които са станали ясни в хода на форума. Като пример Стойнев даде промените в устава, които структурите са възприели като закана за саморазправа при недостатъчно добри резултати.

По отношение на транспаранта „Станишев вън от БСП!”, бившият министър заяви, че не приема подобни действия и не иска да се връщаме към 90-те и „политиците на прехода, които живеят от конфронтация”. По думите му в момента има силни носталгични настроения и някои искат връщане към 1997 г.

„Важно е за БСП да говори за бъдещето”, подчерта Стойнев. Според него проблемът е, че малко се говори „за интернет обществото, за тези хора, които не са живели по времето на социализма”.

„В БСП всеки спокойно може да си каже мнението и никой не се страхува, но моето мнение, че не трябва да си го казваме пред медиите, а вътре в партията”, посочи още той.

Стойнев изрази мнение, че създаването на квота за младите хора в партийното ръководство е добър ход, но „едно е да пишеш закони, друго е да пишеш във Facebook”.

В отговор на въпрос защо електоратът на БСП е с висока средна възраст, той отговори, че политиката не трябва да се прави само за членовете на една партия – макар, по думите му, ГЕРБ да си отглежда елит чрез обществените поръчки.

Кой е проектът на ГЕРБ?

„Големият проблем е следният – ГЕРБ спряха 2 ядрени проекта. След 20 години ние закриваме българската енергетика”, заяви Драгомир Стойнев. По думите му „Турски поток” със сигурност ще заобиколи България.

По отношение на VII блок на АЕЦ „Козлодуй”, той подчерта, че нищо не е подписвано с „Уестингахус” и правителството е имало цяла година, за да преговаря за финансовия модел.

„Ако всички проекти са лоши, кой е проектът на ГЕРБ? Кой ще ни донесе устойчиво развитие?”, запита Стойнев.

Готови за битка

Според зам.-председателя на БСП, партията е единствената, която отсега може да се бори за местната власт.

„Когато ГЕРБ идва на власт, ние отново започваме да говорим за нисък икономически растеж, за корупция. Липсват всякакви инвестиционни проекти – ако ще се развиваме само с топлоизолация, това за мен не е редно.”, коментира Драгомир Стойнев.

По думите му „с магистрали не може да имаме устойчиво развитие”, а общините са се превърнали само в „бюра за разпределяне на обществени поръчки”.

По темата с евентуална коалиция с АБВ, Драгомир Стойнев коментира, че редовите членове на новия ляв проект говорят за „АБВ и Партията”, но ръководството не разсъждава по същия начин.