Стенограмата от консултациите при президента (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев по време на банковата криза ще бъде разсекретена. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на лидера на БСП Корнелия Нинова след днешния консултативен съвет за национална сигурност.

Разговорите бяха обект на сериозни спекулации през последните 3 години, тъй като участници в разговорите коментираха многократно, че се е обсъждала идеята всички банки в страната да спрат работа, за да не последват съдбата на КТБ. Последната версия е, че банковата ваканция се е появила като идея не по време на КСНС, а на предхождала го среща в БНБ.

Корнелия Нинова заяви днес, че не се притеснява от разсекретяването на стенограмата от консултациите през 2014 г., тъй като истината за този случай стои над опасенията, че ще се дискредитира банковият сектор.

С по-различни чувства гледа на разсекретяването министър-председателят. По думите му, ако ще се разсекретяват стенограми, то КСНС трябва да се провежда в присъствието на медиите и, като цяло, форматът губи своя смисъл.

„Ако се коментират така на широка основа, ще ни създадат дипломатически проблеми на страната. Затова именно е този съвет при президента, където бихме могли да се кажат притесненията и опасенията на службите и отделните министри“, коментира премиерът.

Борисов посочи, че президентът е обещал на лидера на Волен Сидеров стенограмата на днешния КСНС да не се разсекретява, а Корнелия Нинова посочи, че днешните разговори съдържат класифицирана информация.