Заловена е подготовката за тотална фалшификация на изборите. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция по повод откритите 350 хил. фалшифицирани бюлетини в печатница.

Лидерът на левицата и председателят на ДПС изразиха съмненеито си дали заловените фалшификати са единствените и няма разпространени други количества.

По думите му заловеният брой бюлетини съвпада с проучванията на някои "социологически агенции", чиито изследвания не съвпадат с всички други данни. Станишев обясни, че тези бюлетини отговарят на 10% от вота, които трябваше да бъдат фалшифицирани и не е ясно дали това е цялото количество незаконно отпечатани бюлетини.

Лидерът на червените коментира още, че операцията е извършена без МВР и това поражда въпросът дали полицията не е направила опит да осуети проверката.

Опит за държавен преврат

Като опит за държавен преврат и насилствено завземане на властта беше определено откриването на нелегалните бюлетини от ДПС на пресконференция.

Председателят на движението Лютви Местан настоя всички лидери на други политически сили да вземат отношение към позицията да се считат за валидни само бюлетини с подписи на представителите на всички секционни комисии. Той поиска и свикване на извънредно заседание на ЦИК.

Дали изборите не са вече манипулирани, попита Местан. „Възможно е тези незаконни бюлетини да не са единствените, а само да не са били изнесени от печатницата”.

На лице са предпоставки за арзлседване за престъпна група, в коятоучаства услужливата социология.

От ДСБ настояха Главният прокурор да поиска от Конституционния съд да отложи провеждането на изборите до отпечатването на нови бюлетини.

Лидерът на „Атака” излезе с искането президентът Росен Плевнелиев да свика извънреден съвет тази вечер. Волен Сидеров поиска в този съвет да участва главният прокурор, който да докладва ситуацията и установените досега факти и да има информация за това какво се върши до момента и какви разпити текат.

Казусът, до който фалшивите бюлетини доведоха, беше определен като унижението, което българите не заслужават. Това заяви Меглена Кунева, председател на "Движение България на гражданите."

Тя призова за висока избирателна активност, защото ще ограничило каквито и да било опити за манипулация на резултатите. Кунева коментира още, че е добра идея да се промени закона и да се предвиди унищожаване на бракуваните бюлетини преди гласуването, а не след това.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"