Лидерът на „Атака” Волен Сидеров следва свой собствен сценарий, защото не иска да участва в този на Бойко Борисов. Бившият премиер разбил и смачкал партията на националистите за благодарност, че правителството на ГЕРБ е било избрано с подкрепата на „Атака”. Тази теза разви пред bTV лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той отрече да е „архитект” на настоящия кабинет, както и да са правени някакви договрки с националистите. По думите му Волен Сидеров направил единственото възможно в създалата се ситуация, „защото промяната трябва да се случи в страната”. Според социалистът архитектът на кабинета "Орешарски" са гражданите.

„За първи път има програмно правителство с ясни ангажименти и те се изпълняват от първото заседание на Министерски съвет. Правителството обяви спешните си мерки. Първата е увеличаване на парите за отглеждане на деца до 2 г. Управлението на Бойко Борисов замрази всички социални плащания”, заяви Станишев с уговорката, че „това не са хвалби”.

Лидерът на социалистите разказа, че докато пътувал за Брюксел, при него дошъл бизнесмен и му разказал, че държавни служители са го рекетирали. „Тази практика десетки, стотици хора са ми я разказвали, но на ухо”, поясни Станишев, според когото това е „моделът на газене на ГЕРБ”.
„Никога не съм имал скрити договорки с ГЕРБ, за разлика от много други. Политици. Всеки, който се е договрил с Борисов, е бил излъган от него. Аз съм щаслтив човек, защото не съм”, изтъкна Станишев.

Той се похвали още с това, че 52 души от групата на „Коалиция за България” за пръв път влизат в парламента. Станишев призна, че е препоръчал и е доволен от избора на Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин и Ангел Найденов за министри в новия кабинет. „Червеният” лидер оправда факта, че премиерът Пламен Орешарски обърка името на един от министрите, с това, че не е имал време да „наизусти” имената.

„Никой не се съмнява в професионализма на Цветлин Йовчев. За първи път вътрешният министър е професионалист, а не политическа фигура. Това е ясен знак да се прекъсне патризирането на МВР”, каза още Станишев.

Той посъвества хората да съдят по действията на новия кабинет.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа