Управляващите съвсем се оплетоха в лъжи за състоянието на енергетиката - едновременно говорят за липсата на договор за строителството на АЕЦ "Белене" и едновременно за обявяване на договорите за нищожни, заплашиха Русия с напляскване и… резултатът е тревожен. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев като призова управляващите да изяснят няма договори или ще ги обявяват за нищожни. 

Лидерът на социалистите не е оптимист за преговорите с Русия.

"След като унищожиха проекта Бургас-Александруполис, управляващите слагат кръст на АЕЦ "Белене" и заради изострените отношения с Русия заради подобно бабаитско поведение, не се знае какво ще стане с "Южен поток", а в края на годината приключват договорите за доставка на руски газ", коментира Станишев.

По думите му това създава много лоша среда за конструктивни разговори, в които българският интерес да бъде защитен.

„Бабаитлъкът на управляващите, поведението на цялата тази кохорта безотговорни хора като министрите Дянков и Добрев е да се измъкнат от проблема със строителството на АЕЦ "Белене" , каза Станишев, цитиран от БГНЕС.

Той още веднъж заяви необходимостта от провеждането на референдум за строителството на централата и увереност, че проверката на подписката на левицата ще потвърди достоверността.

Освен иска към нас за 1 млрд. евро, днес става ясно, че руската страна може да не предостави техническата документация за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", защото кабинетът си избра партньор и изпълнител на този проект, посочи още председателят на БСП.

Затова, според него, говоренето за алтернативността на 7-ми блок на "Козлодуй" на Белене може да се окаже празни приказки. Левицата ще настоява за пълна и нецензурирана версия на доклада на консултанта. 

Станишев упрекна управляващите, че обещават увеличаване на заплатите в опит хората да бъдат излъгани преди изборите. Той повтори тезата си, че ако ГЕРБ получи още един мандат, това ще е катастрофа за България.

Лидерът на БСП предупреди още, че цената на електроенергията от ВЕИ ще нараства и това щяло да е пряко следствие от огромния брой договори, които правителството на ГЕРБ е одобрило. 

В отговор енергийният министър Делян Добрев коментира пред журналисти, че благодарение на мерките на правителството, токът е поскъпнал с 13, а не с 30 процента. И това станало с промени в Закона за възобновяемите енергийни източници, направени още миналата година. 

"От 3 май миналата година не е сключен нито един нов договор за централа, с изключение на най-малките инсталации върху покриви на къщи и предприятия. Всички проекти, които се изградиха, са със сключени договори от времето на правителството на  Станишев – 2008 г.”, каза Добрев.

По думите му правителството е намалило няколко пъти изкупната цена на тока от тези централи.

"Всичко това бе направено, за да охладим инвестиционния глад и инвестициите да се случват, когато цената на самите фотоволтаици падне, а не в началния период, когато са скъпи. Ето пример: през май месец миналата година цената на фотоволтаиците беше 699 лева, в момента тя е 236 лева”, каза Добрев.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови