Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев призова за освобождаването на всички политически кабинети в министерствата, работили с предишното правителство, за да се гарантира, че служебното ще бъде независимо. Пред български журналисти в Брюксел той уточни, че така е било правено от служебните премиери у нас досега.

Според него досега МВР е било превърнато "в политически щаб на ГЕРБ", а досегашните областни управители и сменените полицейски ръководства по места не са гаранция за честни избори. Той определи директора на ГДБОП Станимир Флоров като "гръбнака на политическата полицейщина на Цветан Цветанов и изпълнител на неговите лични политически поръчки".

Станишев изрази сериозни притеснения от "оставането на скандални личности като зам.-министър Светлана Боянова" в Министерството на земеделието и храните, което определи като "замитане на следите, на корупционните практики и на грабежа в това министерство".

Той призова служебното правителство да каже каква е истината за състоянието на бюджета, да се знае какво е наследството. „Фирмите са съсипани, болниците са във фалит, държавните предприятия са източени, контрабандата е достигнала неимоверни размери. Ако служебното правителство иска да е почтено към хората, трябва да каже какво е наследството”, заяви Станишев.

По думите му отношението на социалистите към служебния кабинет ще се формира според неговите действия, както и че настоящото правителство ще може да разчита на подкрепа за разумни действия.