Има една група евродепутати от ЕНП, едни и същи говорители, лично обвързани с партия ГЕРБ, които са най-големите говорители срещу България, което е срам за ГЕРБ.

Така председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев коментира пред журналисти в Добрич доклада на Европейския параламент, в който се препоръчва анализ на усвояването на еврофондовете у нас и евентуално спиране при констатирани нарушения.

По-рано днес ресорният вицепремиер Зинаида Златанова заяви, че текстът е поставен в доклада с пропагандна цел. Сега лидерът на левицата у нас и в Европа извади друга теза – че докладът засяга изпълнението на бюджета на ЕС за 2012 г. и е свързан само с проблемите на тогавашното управление.

Според Станишев, мнозинството на Европейската народна партия през последните близо 10 години е довело до „една политика, която в голяма степен е антисоциална” и заради нея има по-голяма безработица, бедност и слабост в икономиките на страните от ЕС.

Той каза, че няма как в България да се води политика на социално размразяване, ако в Брюксел нямаме партньори, които да ни разбират и подкрепят.

"Тези от дясно не ги интересува как живее обикновеният българин – може ли да си плати сметките за ток, може ли да си осигури лекарства, да изпрати детето си достойно на училище. Те гледат някакви бюджетни рамки и фигури. За социалистите това не е така", заяви Станишев.

По думите му европейските социалисти са единствената гаранция за това, че България ще бъде третирана като равноправен партньор, а не като втора ръка и черна овца.

По отношение на ситуацията в Украйна, Сергей Станишев подчерта, че „няма как отношението на българите към Русия да е такова, каквото е на прибалтийците, или на поляците, или унгарците и чехите”. Той даде пример с ген. Гурко, който у нас е освободител, а в Полша – агресор.

Да се похвалим

За много кратко време правителството на Пламен Орешарски свърши доста за хората и то в една много трудна среда – политическа и медийна. За първи път имаме власт, която смее да се противопостави на големи икономически интереси в името на закона и правата на гражданите.

Това заяви Сергей Станишев на среща с обществеността в Девня, която се проведе на площада пред читалището.

"За първи път не се допусна повишаване на цените на електроенергията, дори се постигна намаляване. За първи път се изплатиха коледни добавки за голяма част от пенсионерите", отбеляза Станишев и изброи голяма част от социалните придобивки, които станаха факт след последните парламентарни избори.

Думите му идват на фона на почти сигурно шоково покачване на цените на електроенергията след европейския вот и обвинения от опозицията и независими експерти, че предизобрните социални придобивки ще претоварят бюджета.

ГЕРБ по-рано предупредиха, че и парите на НЗОК ще свършат още в средата на годината.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)