През последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не сме поставени пред избор – "ние с кого сме – с Европа или с Русия”. Това е фалшива алтернатива. Бъдещето на България е твърдо като пълноправен и ефективен член на Европейския съюз.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред 48-ия конгрес на БСП.

Според Станишев кризата около Украйна е нанесла тежки поражения на доверието и отношенията на Европа с Русия.

"Десетки хиляди хора станаха жертви на конфликта, около милион са бежанците. Дрънкат оръжия, налагат се санкции и контрасанкции, политическата и медийна риторика все повече ни връща към годините на "студената война." Аз, както и повечето в тази зала, сме живели по време на "студената война", добави Станишев.

Той напомни за инициираната от Вили Бранд Източна политика, която е дала тласък на Разведряването и посочи, че заедно с ГДСП се готви голяма международна конференция „Нова източна политика”.

"В последните години и разочарованието сред хората нараства – в България – от равносметката от прехода, в целия Европейски съюз – от резултатите на диктуваната политика, която се свежда до социални рестрикции”, коментира Сергей Станишев.

Той обвини за ситуацията неолибералния модел на развитие на пазара и обществото.

"В живота и в политиката няма нищо предопределено! Всичко е в нашите ръце. Ще ви припомня 2011 г. Помните ли социологическите прогнози? Над 42 % за Плевнелиев, 26 % за Кунева, 14-15% за Калфин. Тогава намерихме сили, мотивация и създадохме обществена енергия, които поднесоха изненада и доведоха до първото голямо разклащане на един авторитарен, репресивен и антисоциален модел”, заяви Сергей Станишев.

Той призова залата да аплодира големия отсъстващ на конгреса – Стефан Данаилов. Според много анализатори, именно привличането му в двойка с Ивайло Калфин доведе БСП до балотажа през 2011г.