С нищо не свързвам дата 14 юни. Не мога да помня всяка дата. Това заяви евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев в предаването „120 минути”. След уточнение от водещия той каза, че едва така си е спомнил, че тогава започнаха протестите срещу кабинета „Орешарски”.

„За мен е важно нещо друго – за тези 15 месеца, в които на власт беше правителството на премиера Пламен Орешарски, основната мисия и цел бяха реализирани – свободата и демокрацията в България се разшириха, средата за бизнеса се подобри, настъпи нормализация. Това беше ангажиментът на БСП”, посочи той.

Сергей Станишев отново обяви партньорите от ДПС за падането на правителството. „Никога не съм бягал от позиция и винаги съм бил готов да защитавам позицията си. Не е нужно обаче да споделям грешките си, важното е за себе си да направя поука”, каза той, отказвайки да посочи какви грешки е направил самият той.

„Винаги съм казвал едно и също и съм правил едно и също – една партия трябва да се занимава с проблемите на обществото. БСП трябва да предлага алтернативи за икономическото и социалното развитие”, заяви бившият лидер на левицата и допълни, че никой не се интересува от вътрешните проблеми в БСП.

Да спечелиш подкрепа на над 70% от делегатите на конгреса при много активна кампания си е голям успех, каза Станишев за преизбирането си като председател на ПЕС. „Мога да кажа съвсем откровено, че за мен това е важно. Това е важно и за България – трябва да има колкото може повече българи, извоювали високи позиции, които да отварят врати за страната”, каза той.

„Една от темите, за които това е важно, е влизането в Шенген. Тази моя позиция ми дава повече възможности да водя разговори. Другата тема е свързана с европейските фондове”, посочи той и допълни, че третата тема е за социалната Европа.

Вижте цялото интервю във видеото: