Най-големият проблем на обществото в момента е липсата на диалог и чуваемост. Някои хора казват „Оставка и друго не желаем да говорим”, но това е равносилно на насаждане на нетърпимост към различното мнение и гледна точка. Аз чувам недоволството, но виждам и тенденция с крайно остри мащаби, която беше вкарана от ГЕРБ - на дамгосване, дискредитиране, изграждане на образа на врага, насаждане на омраза.

В този дух бе коментарът на лидера социалист Сергей Станишев, който той направи пред bTV по повод напрегнатата обществено-политическа ситуация в страната. Според него именно липсата на диалогичност в политиката и обществото водела до „съгласувана мълчаливост” около алтернативните гледни точки по протестите срещу властта.

"Нека припомня нощта на 23 юли. Наред с нормалните граждани, които протестираха, имаше и организирани групи, които искаха да нахлуят в НС и да пребият депутати, синдикалисти и експерти. Трябва най-сетне да се кажат нещата с истинските им имена. Този автобус щеше да бъде разгромен тогава – да се хвърлят камъни, това не е нормално".

На 12 ноември вечерта също имало докарани организирани хора от Благоевград, Перник, Пловдив - "от хора близки до Борисов, от Харизанов, бившият шеф на Напоителни системи. Целта бе те да окупират и нахлуят в НС – това нормално ли е? Това е метеж – още в нощта на изборите ГЕРБ не призна резултатите и обжалваха в КС, затова на всяка цена се стремят към властта. Дори самите депутати на ГЕРБ се превръщат в заложници на ръководството – на Цветанов и Борисов. Ние сменяме тези практики, но не се дава гласност", обясни гледната си точка Станишев.

Председателят на Коалиция за България посочи още, че връщането на партията на Борисов в управлението се подготвя не само от „яхването на протеста”, но и от действията на „реформаторите”.

„Реформаторският блок отговаря на нуждата от нормална демократична десница, но искам да попитам лидерите във формацията – готови ли са да кажат категорично, че няма да правят коалиция с ГЕРБ? Нека го кажат ясно, защото аз подозирам, че могат да направят – те се превръщат в патерица за връщането на ГЕРБ на власт. Понеже реформаторите не могат да са първа или втора сила в НС, само могат да са в коалиция”, заяви Сергей Станишев.

Той отново подчерта, че подаването на оставка от страна на кабинета не било на дневен ред. БСП подкрепяло правителството не заради властта, „а заради кауза – да започне оздравяване на държавата”.

Според предводителя на левицата Бюджет 2014 е изпълним, регулации на управляващите щели да ограничат значително контрабандата и източването на ДДС.

В кратък коментар по случая с новата комисия „Мишо Бирата”, Станишев изтъкна, че тя цели „нещата да станат ясни и да се даде оценка - просто този начин на управление, който водеше Борисов, не бива да се повтаря”.

Повече подробности - в прикачения видео файл!

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите