Не сгрешихме, че направихме коалиция с ДПС, защото страната трябваше да бъде изтръгната от ръцете на ГЕРБ и от този модел на управление. Съжалявам обаче, че във времето ДПС натрупа непропорционално позиции във властта. Това обяви в „Тази неделя” президентът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев.

Когато БСП вземе 121 мандата, тогава ще имаме основани да претендираме всички областни управители да са излъчени от нас, каза Станишев по повод коментарите на членове на партията за несправедливости в разпределението на позициите по време на кабинета „Орешарски”

Винаги има несправедливости в една коалиция, каза евродепутатът. След европейските избори много ясно заявихме пред ДПС, че тази формула трябва да бъде променена. БСП трябваше да се почувства водеща партия, защото се натрупа напрежение, коментира той.

По повод скорошни критики на Лютви Местан за извинението му за Възродителния процес Сергей Станишев каза, че неговото извинение към избирателите на ДПС е било искрено и човешко. Аз не съжалявам за това, защото всички българи, турци, арменци, роми трябва да се чувстват равноправни граждани и държавата да бъде справедлива към тях, добави той.

Той отново подчерта, че въпреки всички критики и трудния начин на работа заради непрекъснатите протести, правителството на Пламен Орешарски и 42-то Народно събрание са свършили много за страната, като сред постиженията е създаването на 50 000 работни места.

По думите му сегашното управление не може да даде нищо ново, защото няма амбиция.

„Правителството в момента е правителство на статуквото и те си купуват време. Това вече го виждат хората. Скоро говорих един познат, който гласува за управляващите. Сега ми каза, че е излъган. Това е. Хората разбират ситуацията”, добави Станишев.

АБВ – брошка на ревера на ГЕРБ

„Поведението на АБВ ми напомня на една рапърска песен „Хем със мен си, хем до мен си. Хем си, хем не си”, заяви лидерът на ПЕС. По думите му партията на Георги Първанов сега говори за коалиция с БСП, защото има нужда от лява идентичност. С коалицията отрекоха всичко, което повтаряха години наред – те толкова време се бориха срещу ГЕРБ, добави той.

„АБВ е една брошка на ревера на г-н Борисов, за да може да претендира, че има нещо ляво в политиката му”, коментира той и обясни, че българската коалиция няма нищо общо с тази в Германия.

„Бих препоръчал на г-н Първанов да се занимава със своята си партия. АБВ е властови проект”, каза още Станишев.

Според него БСП трябва да се занимава с обществото. „Една партия ако се вглежда в пъпа си, няма перспектива, трябва да е обществено полезна”, допълни той.

След загубата на изборите БСП беше в стрес. Сега нещата обаче се възраждат и партията е в кондиция, обяви бившият лидер.

„Хората в БСП трябва да имат самочувствието, че сме направили много при управлението на Орешарски. Намирайки се в опозиция, БСП е в добра позиция да развие каузата си”, каза той.

Станишев допълни, че БСП е жива партия с множество хора вътре. „Съгласен съм, че трябва да работим за периферията около твърдото ядро в БСП. Това казах и на семинара е, че трябва да имаме разказ за всеки град, за всеки човек. Ръководството на партията разбира, че за да има добри резултати, трябва да се търси диалог с обществото. Така ще се постигне по-доброто”, добави той.