“Не виждаме конкретни действия в посока възстановяване на доверието към кабинета”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на Националния съвет на партията. "Не мога да разбера как служебното правителство ще предприеме конкретни полезни действия, ако не направи реален анализ на наследството на правителството на Бойко Борисов", добави „червеният” лидер. Според него заявленията на служебния кабинет започват да изглеждат все повече като празни приказки.

Станишев отбеляза, че днес нe са обсъждали листите. „Поел съм ангажимент да проведа разговори в много кратки срокове с почти всички досегашни народни представители и с потенциални кандидати за водачи на листи и за гражданска квота”, каза той. По думите му следващата парламентарна група ще бъде много сериозно обновена като състав, но това не е самоцел.

Попитан дали държи на казаното преди две седмици, че няма да бъде следващият министър-председател, Сергей Станишев каза, че неговото изявление не е някакъв предизборен трик, нито е бягство от отговорност.

„Имам самочувствието на доказал се човек, политик и управленец и съм сигурно най-логичният политически и управленски избор”, заяви той. „За да се носи тази отговорност обаче, трябва да се спечели максимално доверие от хората”, добави Станишев. Според него следващото правителство трябва да бъде програмно, правителство на спасението.