Ще живеем 4 години на кредит от бъдещето. Без идея как да се съживи икономиката, как да се привлекат инвестиции, как да се пребори ужасната, смазваща бедност на българите. Защото единствените цели на това правителство са оцеляването и "усвояването". Това заяви на форум в Пловдив лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

„Не само моята оценка, но и на голяма част от европейските политически семейства е, че тази коалиция е безпринципна! В нея удобно съжителстват огън и вода! Да започнем от там, че три от субектите в нея се кълняха години наред колко са срещу ГЕРБ”, подчерта бившият председател на БСП.

Според него държавата е безпомощна пред големите финансови интереси: „Държавата стои на колене пред ЕРП-тата. И как няма да е така, когато правителството на НДСВ приватизира 2/3 от дяловете им, а ГЕРБ разпродаде остатъка?!”. В тази връзка той изтъкна направеното от кабинета „Орешарски” за „ред и регулация в сферата на монополите”.

Дясната СИРИЗА

Лидерът на ПЕС бе категоричен, че днес България се управлява от правителство, което е резултат на умората от един продължителен цикъл на противопоставяне, разделение, омраза и протести.

"ГЕРБ спечелиха, не защото се носител на надеждата, а като по-малкото зло. Като силна партия, излъчваща стабилност и монолитност, която знае какво иска и разчита на сериозна европейска подкрепа”, призна Станишев.

Според него има голяма разлика със ситуацията от 2009 г.: „ГЕРБ се родиха като една своеобразна дясна СИРИЗА – с харизматичен лидер, популистко говорене, обещание за 2000 лв. заплата, алтернатива на статуквото. Но днес ГЕРБ е статуквото”.

Какво правим?

„Днес България е на прага на голяма и дълбока обществена промяна. Който не разбира това, няма да има бъдеще на политическата карта на страната. Търпението на хората отдавана е изчерпано. И макар на повърхността нещата да изглеждат приспивно спокойни, въздухът е зареден с напрежение”, заяви Сергей Станишев, като предупреди, че проблемът със социалното неравенство ще се задълбочава и БСП трябва да се демонстрира като алтернатива.

По темата за предстоящите местни избори, Станишев подчерта, че няма да се представят добре само защото са БСП: "Трябва да превърнем местните избори в битка за бъдещето на България, на конкретните общини и региони, да отговорим на нуждите и очакванията на хората в тях. Няма как да се представим солидно без да се обърнем към "периферията".

„Днес БСП не е в международна изолация, както беше през годините, преди да поема лидерския пост. Европейската левица наблюдава и се вълнува от процесите в партията. БСП не е сама и ще получи силна европейска подкрепа отвън. И от ПЕС и от своите сродни партии като ГСДП, например”, подчерта Станишев.