Българите не искат Истанбулска конвенция, но пък желаят да се изгради втора кабинка на Банско – това показват резултатите на национално представително проучване на агенция „Барометър България” (повече за агенцията – по-долу), проведено чрез телефонно интервю сред 986 души в периода 20-24 януари т.г.

Според данните от изследването 63% от българите не одобряват Конвенцията на Съвета на Европа за борба с домашното насилие и едва 29% я подкрепят.

„Аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта ѝ касаеща „третия пол“, категорично не срещат симпатиите на българите. Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани”, коментират от „Барометър България”.

Като един от факторите за това те отчитат несъгласието на „Обединени патриоти” и БСП с документа, като изтъкват, че социалистическата партия и ВМРО „имат най-дълга – над 100-годишна политическа история” (ВМРО практически е разтурена след идването на комунистическия режим у нас – б.р.).

Друг от въпросите в изследването е свързан с решението на кабинета за изграждане на втори кабинков лифт в Банско. Тук 58% са „за”, 6% са против, а цели 36% нямат мнение.

„Вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще. От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу „зелените“ ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки”, коментират авторите на изследването.

Подобна е и тезата на представители на местната власт и бизнес в Банско в споровете им с еко активисти.

Последните са на мнение, че лифтът ще се използва за прикритие на масова сеч в Пирин и разширяване на ски зоната с цел продажба на голямото количество пустеещи апартаменти и хотели в курорта.

Основните проблеми пред България

Кои са най-големите проблеми пред нашата страна? Според две трети от запитаните – ниските доходи. Следват „социални въпроси” (не става ясно какво се има предвид – б.р.), бюрокрация и здравеопазване.

Чак след това идват корупцията (проблем за по-малко от половината българи), монополите, високите битови сметки, лошата инфраструктура и демографията.

Кои е авторът на изследването?

„Барометър България” е сред по-слабо известните социологически агенции у нас, но е активна от няколко години. Сайтът й обаче не работи, а профилът в социалните мрежи не се поддържа от 2013 г.

Прогнозите й преди избори често се разминават с реалните резултати. Един от известните примери е от 2005 г., когато данните им предсказваха убедителна победа на Минко Герджиков над Бойко Борисов на местните избори в София. В по-ново време – преди предсрочните избори през м.г. те измерваха половин процент разлика между ГЕРБ и БСП и даже посочиха, че може "Обединени патриоти" може да изравни резултата на двете водещи партии.

“Тази агенция винаги дава сензационни резултати в полза на някого, които не се потвърждават”, е цитиран от „24 часа” да казва по отношение на „Барометър България” социологът Андрей Райчев. Според колегата му му Юрий Асланов “Барометър” работи само “от избори на избори” и не съществува извън тях