След дълго умуване и обрати, АБВ на президента (2002 г. - 2012 г.) Георги Първанов обяви, че ще подкрепи правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

По-долу публикуваме пълния текст на споразумението за партньорство между двете политически сили.

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО

Между ПП ГЕРБ И КП АБВ (Алтернатива за българско възраждане) за стабилност и развитие на България в рамките на 43 – то Народно събрание

 

Като оценяваме мащабите на дълбоката икономическа, социална, демографска, политическа и нравствена криза в България;

Като се съобразяваме с очакванията на българските граждани за национално съгласие и обединение на политиците в намиране на изход от кризата;

Като се съгласяваме, че необходимостта от съставяне на стабилно правителство налага поемане на политическа отговорност за намиране на национално съгласие между партии с различна идейна ориентация;

Като отчитаме тежката идейна и политическа фрагментация на българската политика, потвърдена на последните избори;

Като констатираме със съжаление, че национално съгласие на този етап е непостижимо, но днес повече от всякога е необходима широка консолидация на обществото и политическите сили за създаване на управление на максималното политическо съгласие, което да наложи необходимите в редица области дългосрочни политики и да отговори успешно на очакванията на гражданите;

ПП ГЕРБ и КП АБВ постигат настоящето споразумение, което определя като „Партньорство за стабилност и развитие на България”

  1. КП АБВ приема приоритетите на Програмната декларация „ Партньорство за стабилност и развитие на България”
  2. Двете отчитат, че Програмната декларация не изчерпва политическите приоритети и ангажиментите, поети от всяка от тях пред избирателите.
  3. ПП ГЕРБ и КП АБВ ще работят бързо и при максимално съгласие изработване и прилагане на дълготрайни стратегии и политики в областта на изборното законодателство, здравеопазването, образованието, съдебната реформа, енергетиката, демографската политика. Именно изработването на тези политики предполага обединяването на усилията на политически сили с различна идейна ориентация.
  4. В областта на изборното законодателство двете страни ще насърчат обществен дебат, в който да се обсъдят предложения като избор на половината народни представители в мажоритарни райони, национални партийни листи, задължително гласуване и т.н.
  5. В областта на енергийната политика да се ускорят усилията за диверисификация на доставчиците на природен газ, развитие на ядрената енергетика в България при благоприятни за страната икономически условия. АБВ ще настоява за усилия и интензивни преговори с ЕК и Русия за възобновяване на строителството на „Южен поток” при спазване на европейското право и най-благоприятни за България условия, създаване на енергийна борса, усилия за подобряване на енергийната ефективност.
  6. В областта на пенсионната политика двете страни ще работят за изработване на максимално широк консенсус по изработването на дългосрочна пенсионна система, съобразена с продължителността на живота и социално-икономическите и демографски характеристики в България, увеличаване на максималния осигурителен доход и на таваните на пенсиите, системно увеличаване на пенсиите, отлагане на промените при пенсионирането на работещите първа и втора категория до приемане на решение за пенсионна реформа в рамките на 2015г.
  7. ПП ГЕРБ и КП АБВ отчитат важността на повишаването на качеството на живот на българските граждани и ще работят за изработването на дългосрочна демографска политика.
  8. КП АБВ ще продължи да настоява за централизиране на обществените поръчки в една агенция с цел ограничаване на корупцията, въвеждане и развитие на прогресивната скала за облагане на личните доходи, минимални ставки по ДДС при лекарствата, осигуряване в пълен размер на лицата, чиито здравни вноски се заплащат от държавата, въвеждане на данък върху едрото наследство.
  9. Двете страни запазват възможността парламентарните групи на ГЕРБ и АБВ да гласуват автономно и независимо по законодателните текстове, в съответствие с техните идейни различия, като полагат необходимите усилия за съгласуване на позициите по въпросите, залегнали в Програмната декларация и настоящето споразумение.
  10. Двете страни ще провеждат редовни консултации на работно и при необходимост на най-високо равнище за съгласуване на становища по въпроси на управлението.
    • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
    • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
    • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
    • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
    • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
    • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
    • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
    • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
    • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
    • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец