Смятаме спирането на АЕЦ "Белене" за свой голям политически успех, ние тази политика я водим 10 години, каза на пресконференция лидерът на ДСБ Иван Костов. Той подчерта, че заради правилното решение на правителството относно мащабния енергиен проект сините няма как да участват в консултации за вот на недоверие срещу кабинета, а още по-малко да го подкрепят. Намерения за такъв вот вече заявиха от левицата.

„БСП се опитват да се скрият зад някакви въпроси за русофилство и русофобство, за псевдо геополитическа ориентация и да скрият това, че са харчили парите на българския данъкоплатец без да имат проект, без проектна компания, без кредит”, коментира още Костов.

Пред журналистите политикът обобщи защо финансово погледнат този проект не е изгоден за страната ни. Според синия лидер целият строеж на атомната централа в Белене би струвало общо 11,6 млрд. евро, заедно с включването на съоръжението към националната и европейската енергийна мрежа.

„За да участваме в тази сума, трябва да вземем кредит, който при ток, произвеждан от "Белене" и изкупуван от НЕК за около пет стотинки-пет стотинки и половина за киловат часа, както се предвижда, би донесъл печалба от около 50 млн. евро. Така няма начин държавата да покрие заема, ако се включи в проекта”, изтъкна Иван Костов. И продължи с уверението, че ако България се откаже от централата, както стана, пак не би се намерил и външен инвеститор за нея.

Костов увери, че е сигурен в правотата на мнението си за „Белене” и дори предизвика лидера на БСП Сергей Станишев или неговия опонент за поста Георги Първанов на дебат по темата. Поканата бе отправена по повод нестихващите критики на социалистите относно решението на правителството и парламента за спиране на проекта за втора атомна централа у нас.

Според ДСБ Русия е намалила с 11 процента цената на газа за страната ни за следващите 9 месеца не поради специални чувства, а защото това е прецедент с 6 европейски държави, както и защото на световните пазари е паднала стойността на горивото. По-евтиния ток потребителите можели да усетят обаче, само ако има адекватни решения на компетентните органи - ДКЕВР.

Междувременно председателят на столичната организация на ДСБ Иван Иванов обяви, че тъмносините са "за" реализиране на проекта "Южен поток". То обаче трябва да стане само в случай, че българската газопреносна система остане наша собственост, а доставчикът и газопреносчикът не са една и съща компания. Освен това според партията „Газпром” трябва да гарантира, че няма да намали количеството подавано гориво през Турция и Гърция, защото при такова положение България ще губи от такси.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови