Коалиция за България започва консултации за вот на недоверие на кабинета заради решението за отказ от изграждането на втората българска ядрена централа в Белене.

Парламентарната група на коалицията настоява за публикуване на доклада на консултанта по проекта банка HSBC, стана ясно днес в парламента.

Отказът - фатален за България

а цената ще платят българските потребители, заяви в Народното събрание депутатът Петър Димитров.

Бившият енергиен министър прочете декларация от името на парламентарната група на социалистите. Димитров каза още, че България ще бъде изправена пред непосилни цени, което било предателство спрямо националните интереси.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Бойко Борисов и ГЕРБ загробиха АЕЦ „Белене”,” заяви депутатът и се обърна към управляващите с думите: „Демонстрирахте пред Европа и света, че страната е неспособна да реализира втори ядрен проект за 30 години. Не българите, вие сте неспособни”.

Димитров прогнозира, че след няколко години България ще се превърне във вносител на енергия и цените ще надминат тези в съседните страни. Той определи решението на правителството да се откаже от централата в Белене като „икономическа глупост”. По думите на социалиста приходите от един реактор са 800 млн. лева годишно, пропуснатите ползи от закриването на проекта ще бъдат в размер на милиарди.

Критика и за "нелепите идеи"

Бившият енергиен министър нарече „нелепи” идеите за изграждане на паро-газова централа на площадката в Белене и за пренасочване на готовия реактор към АЕЦ „Козлодуй”.

Според Димитров не е ясно колко ще струва изграждането на газовата централа, а цената на електричеството, произведено с природен газ може да е в пъти по-висока.

В същото време лицензирането на площадката на евентуалния седми блок в Козлодуй ще отнеме няколко години и няма кой да гарантира качеството на реактора в бъдеще, добави Петър Димитров. 

„Въпросът за отговорността на премиера не може да се избегне. Той извежда на преден план отново въпроса за вот на недоверие към правителството, заяви Димитров и каза, че Коалиция за България започва консултации с опозиционните партии и независимите депутати за вота.

Коалиция за България обмисля и възможността да поиска референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Вотът - част от изборите в БСП

Съвсем нормално е опозицията да иска оставки и вот на недоверие, коментира пред журналисти в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът определи искания вот като „част от политическата активност” на БСП.

„В момента при тях предстоят вътрешнопартийни избори и напрежението става доста голямо,” каза Цветанов и добави: „Трябва да се търси някъде отдушник за обединяване на едните и другите.”

„Това е политически елемент от парламентаризма в България”, коментира още вътрешният министър.

При сблъсък от парламентарната трибуна с депутата от Коалиция за България Михаил Миков вицепремиерът също отбеляза темата за втората централа. „Ако сте толкова добри и свестни, защо за четири години не реализирахте АЕЦ „Белене”, защо не го направихте ефективен,” попита Цветанов. „Трябваше да има край, за да има край и на лъжата и илюзията, която вие създадохте” добави той.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови