Коалиция за България върна мандата за съставяне на правителство, който й бе връчен от президента Росен Плевнелиев. Същото стори и ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов, който получи мандат още вчера, веднага след приетата от парламента оставка на правителството.

„В духа на политическите договорености, отказвам да съставя правителство, Министерски съвет. Връщам мандата”, заяви председателят на ПГ на социалистите Атанас Мерджанов.

Той анонсира връщането на мандата още преди това, заявявайки, че „БСП и Коалиция за България сме предвидима политическа сила”.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че върнатият мандат е „в духа на нелеките решения, които взехме заедно, за стабилен и плавен преход и дай Боже за нови избори на България, които да доведат до едно много по-високо доверие на народа, едно ново Народно събрание, което да работи на пълни обороти”.

Мерджанов заяви, че КБ остават на категоричната си политическа позиция, че най-добрият изход за създадената ситуация в България са предсрочните избори на 5 октомври, за които бе постигната договорка между партиите.

Предстои президентът да предостави на ПГ на ДПС възможност да предложи премиер и състав на кабинет.