Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Живко Мартинов (ГЕРБ), съобщиха от държавното обвинение.

Искането се основава на данни от звеното „Антикорупция“ на СГП и потвърдени от проверка на ДАНС.

Повече информация за случая се очаква по-късно през деня.

Междувременно Мартинов доброволно се отказва от имунитета си.

„Има група хора от левия спектър, които от месеци пишат жалби срещу мен, понеже губят 11 години в Добрич и имат към мен една неприязън – това е в основата“, каза той пред журналисти в парламента.

Мартинов посочи, че срещу част от тези хора е завел дела, друга част му дължат пари за наеми.

Той добави, че е давал обяснения в ДАНС, представил и договори, които не са разплатени. По думите му става въпрос за големи суми.

Роденият през 1964 г. Мартинов е инженер по професия и е за втори мандат депутат от Добрич, избран от листата на ГЕРБ.

Според сайта rns.bg той е кум на директора на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) – Стелиян Митев, който беше даден на съд за престъпление по служба. Според обвинението Митев като шеф на земеделската дирекция в Добрич е позволил на баща си да направи „частен“ плаж в Кранево, като е разпореждал извършването на фиктивни проверки.

Статия в „Капитал“ от 2013 г. свързва Мартинов (по това време – общински съветник) с голям проект за вертопарк край Дуранкулашкото езеро, който предизвика притесненията на еко организации.