Столичният общински съвет избра временен кмет до предсрочните избори в район „Младост” в София. Деница Николова сменя досегашната кметица Цвета Авджиева, която подаде оставка след скандал и протест срещу застрояването на детска площадка.

Спасената градинка е пред блок № 19. Тя все още е опасана с ограда и неизползваема за хората в района, но жителите казват, че се чувстват победители - защото с протестите си са спрели строежа и са сменили кмета на „Младост”.

Новата кметица Деница Николова обяви днес, че този и други подобни случаи в квартала се проверяват.

Заседанието на общинарите започна със скандал уместна ли е оставката на Авджиева и решава ли тя проблемите на район "Младост". Опозицията атакува ГЕРБ за създадения хаос със строежите.

Въпреки скандала, новата кметица Деница Николова нямаше проблем с избирането си. Тя обяви, че ще заема поста само за два месеца и не желае да се кандидатира за постоянно. Каза, че ще има още уволнени, ако проверката установи нарушения.

Граждански сдружения се обявиха "за" и "против" оставката на досегашната кметица. Някои пък коментираха, че това е политическо уволнение, което не решава нищо. Хората в "Младост" обаче са доволни.

Бившата вече кметица Цвета Авджиева отказа коментар по случая.

Повечето организации, ангажирани със случаи като този, казват, че макар в конкретния случай да има победа, по принцип проблемът е много по-сериозен, защото всеки собственик на такива върнати терени иска да строи. Затова според тях трябва да се създаде общински фонд, от който тези собственици да бъдат обезщетявани, а градинките да оцелеят.