Всяко нещо, което се наслагва в публичното пространство през последните седмици и месеци показва, че се засилва натискът Висшият съдебен съвет да взема решения в една или друга посока, които да са подходящи за някого. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” членът на съвета Соня Найденова.

По думите й от парламентарната трибуна се изказват желания или очаквания какво да правят ВСС или конкретни магистрати.

Найденова подчерта, че се оправдава с политическия натиск и тя и колегите й искат реформа в съдебната система: „Искаме тези реформи да са резултатни и ефективни, не фокусът да е върху някакво преструктуриране”.

Тя нападна Стратегията за съдебна реформа, която беше приета от Народното събрание с голямо мнозинство. По думите на Найденова, ВСС не е бил ангажиран в подготовката на пакета от мерки, а след това ситуацията била представена като „който не е съгласен с този стратегически документ, е враг реформата”.

Тя подчерта, че за гражданите са важни не структурните мерки, а това да има ефективно правосъдие. Членът на ВСС заподозря в изказванията на политици от РБ (и особено на Радан Кънев) желанието съветът да бъде подменен „с по-подходящ такъв”.

Макар Найденова да определи работата си с министъра на правосъдието Христо Иванов като „диалогична”, от думите й стана ясно, че във ВСС не са очаровани от отсъствието му по време на днешния избор на председател на Върховния касационен съд.

„Не помня в годините назад министърът на правосъдието да е пропускал такава процедура във ВСС”, коментира тя и посочи, че както за пътуването на Иванов до Рига, така и за заседанието на съвета се е знаело от по-рано в МП и от ведомството са можели да уведомят кадровия орган.

Найденова специално подчерта, че не иска да тълкува ситуацията като омаловажаване на избора или друг знак към ВСС.

Тя посочи, че изборът между Павлина Панова и Лозан Панов ще бъде направен с електронно гласуване – както всеки друг избор на административен ръководител. Соня Найденова подчерта, че не се съмнява в системата, като каза, че не е прочела в евродоклада предписание да се ползват бюлетини.

Освен това, тя посочи, че изборът на членове на ВСС от магистратската квота ще е със същата система.

Чели сме един и същи доклад

„Прочели сме както констатациите, които водят към недостатъчен напредък, така и другите констатации, които показват, че пътят, който е поела съдебната власт, е правилният”, коментира Соня Найденова по повод публикувания вчера мониторингов доклад на ЕК и обвиненията, че във ВСС са останали слепи и глухи за критиките към работата им.

„Изводите на ЕК са политически изводи”, подчерта тя и допълни, че коментарите за разпределението на делата изглеждат критични, защото не са отчетени събитията от края на миналата година.

В тази връзка тя каза, че е приключила работата по единия от новите софтуерни продукти, които временно ще се използват за случайно разпределение на делата и правителството трябва да предостави сървър, на който евентуално ще се инсталира програмата, ако бъде определена за достатъчно надеждна.