„Издигането на втори кандидат на България за генерален секретар на ООН е много новаторско и хазартно решение”, смята бившият външен министър Соломон Паси. Той добави, че страната ни винаги си мисли, че играе по-голяма роля, отколкото всъщност има.

„Аз не съм против новаторските решения, не казвам, че това непременно е грешно. Но за да вземеш подобно решение, трябва да имаш много добро разузнаване, каквото се съмнявам, че Министерският съвет има”, допълни Паси.

„Господин Борисов, отговаряте ли с главата си за това решение?”, обърна се към премиера в ефир Паси. „Нашият премиер има полицейска експертиза, това е похвално, но с тази експертиза не може да спре мотористите по бул. „Цариградско шосе” да карат бързо. Кажете ми, щом не може да спре мотористите, как той изобретява такива тънки световни ходове, като вкарването на втора кандидатура в последния момент на надпреварата?”, допълни още бившият външен министър.

Соломон Паси определи номинирането на Кристалина Георгиева като „претенция, че ковем история и пишем дипломация”.

По думите му фактът, че Ирина Бокова все още не е отказала от надпреварата, означава, че тя никога не е разчитала на подкрепата на правителството ни.