Аз бих посъветвал синдикатите да внимават – по силата на изричен текст на Конституцията и на ЗМВР, синдикатите не могат да правят политически искания. Абсурдно е един синдикат да казва „Този не го искаме за министър, за ръководител”. Остава синдикатите да започнат да предлагат кой да стане – може да е г-н Цветлин Йовчев или г-н Пеевски.

Това коментира в студиото на „Тази събота” Йордан Соколов, министър на вътрешните работи през 1991 г. – 1992 г. Думите му бяха в отговор на въпроса как оценява работата на Румяна Бъчварова, за чиято оставка се обявиха от полицейския синдикат по време на последните протести.

Соколов беше категоричен, че към момента министърът се справя с предизвикателствата.

На сходно мнение бе и друг бивш шеф на МВР – Румен Петков. „Не знам какво доведе до тази ескалация да се иска оставката на г-жа Бъчварова. Не е нормално министърът да няма 3 месеца и да започнем да му се катерим по гърба – особено, че тя не е дала никакво основание”, подчерта той.

Соколов продължи атаката си срещу синдикатите, като отбеляза, че доверието в МВР се е сринало по време на протестите срещу кабинета „Орешарски”, когато стотици командировани полицаи са пазели Народното събрание извън зоната за сигурност, вместо да са по границата: „Тогава никаква дейност от синдикатите, не се чувстваха обидени, не се чувстваха употребени”.

В навечерието на професионалния празник на МВР, двамата обърнаха поглед към престоя си в силовото ведомство. Йордан Соколов изтъкна ролята си в прочистването на министерството от участници във Възродителния процес и служители на ДС, които са показали, че не могат да бъдат лоляни.

„Днес всички се надпреварваме да говорим какви резузлтати постигна Румъния. Румъния и голяма част от източноевропейските страни не си позволиха да използват аргумента „Държавна сигурност”, за да проведат мащабна чистка. В този преходен период г-н Соколов не допусна министерството да бъде използвано за никакви политически сблъсъци”, отбеляза Румен Петков.

Той изтъкна, че по негово време заплатите в системата са се повишили и е била закупена нова техника. Петков изрази мнение, че е изпълнил трите големи цели на МВР: „Съставът да има сигурност, държавата да разбере, че има министерство, което се бори за нейните интереси и обществото да разбере, че законът е за всички”.

„Министър-председателят обяви тържествено, че са увеличили доходите с 1 млрд. Това в голяма степен, ако е така, е заслуга на служителите на МВР. Нека от този 1 млрд. правителството да остави половината в МВР: за подобряване на условията на труд, за подобряване на заплащането, за подобряване на атмосферата”.