Словашкият президент Андрей Киска е проявил голям интерес към проекта за „София Тех Парк” и ще бъде гост на откриването му в края на ноември, съобщиха за bTV от администрацията на президента.

Предвижда се заедно с Киска у нас да пристигнат и представители на словашки компании, които да се включат в бизнес форум в София. „София Тех Парк” е един от проектите, които често са изтъквани от президента Росен Плевнелиев като ключови за превръщането на страната ни в център на иновациите в региона.

От „Дондуков” 2 изтъкнаха, че и представители на ЕК се интересуват от обекта.

Сред важните визити на държавния глава през следващите месеци на първо място е тази в САЩ за участието му 70-тата юбилейна сесия на Общото събрание на ООН и няколко форума на световните лидери. Сред тях е и Срещата на върха за борбата с „Ислямска държава”, инициирана от Барак Обама. На нея Плевнелиев е предвидено да представи позицията на България.

В близките седмици президентът ще пътува за Германия за срещата на Групата „Арайолош” на лидерите на страните от ЕС, които не участват в Европейския съвет. Страната ни ще кандидатства за домакинство на следващата среща догодина.

През ноември Плевнелиев ще се включи в Срещата на лидерите на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа, като фокусът ще бъде върху проблемите на сигурността в региона, както и подготовката за Срещата на върха на Алианса през 2016 г.

През декември президентът ще се включи в конференция по въпросите на климатичните промени във Франция.