Гласоподавателите, които на два поредни избора от един и същи вид не са се явили пред урните без уважителни причини, ще бъдат заличавани от изборните списъци. Това решиха депутатите тази вечер при гласуването на промените в Изборния кодекс, което продължава над 12 часа.

111 народни избраници бяха „За”, петима – „против”, а шестима се въздържаха.

Единодушно, със 121 гласа, депутатите отхвърлиха възможността за предоставяне на стимули за гласоподавателите, упражнили правото си на глас.

По време на дебатите, Йордан Цонев от ДПС посочи, че не вижда логика да се наказват негласувалите със заличаване от избирателните списъци. „Моля добронамерено да ми обясните каква е логиката да наказваш негласувалите с това наказание, което ще доведе до обратното на целта на задължителното гласуване”, подчерта Цонев.

Според Таско Ерменков от БСП пък санкцията е „канцеларско упражнение”.

Народното събрание прие и да има квадратче „Не подкрепям никого” в бюлетината. Заложено е квадратчето да се маркира в случаите, когато гласуването е задължително, но избирателят не желае да подаде гласа си за никого.

Тази вечер Народното събрание промени часовете на изборния ден - той вече ще започва в 7:00 и ще завършва в 20.00 часа. Преди секциите отваряха в 6:00 и затваряха в 19:00.

НС отхвърли предложението социологически проучвания да не се оповестяват
по време на предизборната кампания. С това остават старите правила при социологическите проучвания, с които резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин може да се извършва до деня изборите.

Остава забраната да не се оповестяват данни за такава медийна услуга и социологическо допитване в деня на изборите.

Народното събрание прие отразяването на предизборните кампании да може да става безплатно. Все пак остава възможността предизборните кампании да могат да бъдат отразявани и срещу заплащане.

В промените е записано, че цените на отразяването не може да надвишават средните цени за търговска реклама за последните 6 месеца, преди началото на предизборната кампания.

Михаил Миков от БСП отбеляза, че така се отваря вратичка собствениците на медии да отразяват безплатно предизборни кампании заради услуги от едно или друго правителство.

Депутатите приеха забрана за политическа агитация от страна на служители на вероизповеданията, както и в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на 100 държавно или общинско участие в капитала.

Също така Изборния кодекс не допуска лицата на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации да провеждат предизборна агитация на работните си места и забранява използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация.

Отпадна идеята в секциите да се монтират камери.

Опитите на ДПС да прокара агитацията на майчин език с осигурен превод докара депутатите почти до бой.

Плевнелиев гледа от Виена

Днес видяхме в Народно събрание ярка демонстрация, че с диалог и с отстъпки от политическите партии може да се върви напред, включително по такива трудни теми като Изборния кодекс. Очаквам постигнатото днес на лидерската среща, да намери своята реализация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Австрия, където е на работно посещение, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Запазвам своето право да видя конкретните формулировки по всеки един от въпросите, по всеки един от текстовете, за да мога след това да кажа своята крайна дума“, отбеляза държавният глава.