Социолог: Цецка Цачева събира по-ниска подкрепа от ГЕРБ, ген. Румен Радев пък надскача БСП
Ако БСП и АБВ бяха излезли с обща кандидатура, тя вероятно щеше да се приближи твърде много до кандидата на ГЕРБ, смята Добромир Живков от„Маркет линкс”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    2
Цецка Цачева кандидат-президент
Снимка: БГНЕС

Делът от избиратели, които биха дали гласа си за кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, към момента е по-нисък от електоралната подкрепа, която получава ГЕРБ.  Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV социологът от „Маркет линкс” Добромир Живков.

Според социолога може да се търси обяснение във факта, че от партията забавиха издигането на кандидатурата, както и че между имената, които се въртяха в публичното пространство като възможни кандидатури , е имало такива с по-добър публичен имидж.

Кандидатът на БСП ген. Румен Радев пък малко надскача подкрепата за БСП. Същото важи и за Ивайло Калфин, който има по-голям резултат от АБВ в момента.

Ако БСП и АБВ бяха излезли с обща кандидатура, тя вероятно щеше да се приближи твърде много до кандидата на ГЕРБ, смята той.

ГЕРБ и БСП се очертават като основните противници на президентския вот. Кампанията тепърва ще се развива, напълно са възможни размествания, посочи социологът.

При Красимир Каракачанов електоралният потенциал е припокрит с потенциала на партията му. Изглежда той ще обере патриотичния вот, посочи Добромир Живков.

Трайчо Трайков гравитира около резултата на Реформаторския блок. Кандидатурата му беше обявена късно и при него, както и при ГЕРБ, можем да очакваме по-динамично развитие, изтъкна Живков.

Социолозите очакват избирателна активност като на предишните президентски избори – над 50%.

Според Живков референдумът, както и задължителното гласуване, ще повишат избирателната активност.

  • 0
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре