Снежана Благоева поема поста на заместник-министър на земеделието, овакантен от Светлана Боянова. Това стана ясно след пресконференция от министъра на земеделието в служебния кабинет Иван Станков.

Спасени са около милиард евро за българското земеделие, които можеше да бъдат загубени, отчете при предаването на поста си Боянова. Като съвет на новата администрация тя каза, че са нужни преговаря за запазване на парите за развитие на селските райони, тъй като тенденцията е за намаляване.

Земеделският министър обяви, че България ще получи допълнителни стимули за растениевъдство и животновъдство. Това е било решено на Съвета на министрите по земеделието на ЕС, заседавал на 18 и 19 март в Брюксел. По време на обсъжданията министрите са одобрили искането на нашата страна за обвързване на подкрепата от Брюксел за периода 2014-2020 г. с производството.

Решено е било и България да запази схемата за единно плащане на площ до 2020 г. Споразумение е било постигнато и за подпомагане на малките ферми с до 1500 евро.

По думите на Иван Станков има голям напредък за облекчаване на "зелените" изисквания, свързани с озеленяване и поддържане на екологични площи. По изискване на еврокомисията 7% от земята трябва да се отдели за тази цел. Българската позиция обаче е, че ако се спазят изискванията това ще ощети производство и са били заявени 3%. В края на дискусиите е било решено екологично насочените площи, които трябва да поддържа всеки фермер с обработваема земя над 150 дка, са намалени до 5%.

Земеделският министър заяви още, че ще има преходен период за сдружаване на производителите на плодове и зеленчуци, тъй като за да се субсидира това производство, трябва да има сдружения. У нас те са под 1%.