Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция „Архиви” и назначи на поста Михаил Груев, съобщиха от правителствената пресслужба след днешното заседание на кабинета.

Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски”. В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на немски език „Проф. Гълъбов”, а от 2002 г. е преподавател в Софийския университет. Автор е на три монографии и на множество студии, статии, учебници и рецензии.

Иван Комитски дълги години оглавяваше дирекция „Информация и архив” в МВР, която беше ангажирана с разсекретяването на полицейските архиви.

Той беше назначен от правителството на Пламен Орешарски през август 2013 г., след като без предупреждение и мотиви беше уволнен Мартин Иванов, който пое агенция "Архиви" през 2011 г. и още с встъпването си се зае с кампания за дигитално възраждане и спасяване на документите в тежко състояние.

Скоро след като беше уволнен Иванов беше назначен от президента Плевнелиев за секретар по култура, образование и национална идентичност. Мартин Иванов беше изборът на държавния глава и за министър на културата във второто служебни правителство - на Георги Близнашки.