Президентът Росен Плевнелиев заяви, че се надява на приемственост за закона на парите на държавните фирми. По време на отчета на дейността на назначения от него служебен кабинет, той определи като едно най-смелите му решения приемането на мерките за разпределението на парите на държавните предприятия.

Бившият премиер Марин Райков коментира, че законът е бил приет въпреки натиска и се оплака от медиен линч.

Служебният кабинет нямаше времето да осъществи обещанията и да „пожъне това, което посяха пред очите на българските граждани”, коментира Райков. По думите му ако животът на едно правителство се измерва със скоростта, с която то си създава врагове, ние още от първия ден наследихме враговете на своите предшественици, но не наследихме подкрепата”.

Той коментира, че кабинетът не е имал парламент, който да генерира подкрепа за него и всяка седмица доброволно министрите са се подлагали на активен журналистически разпит.

Като успех на кабинета си Райков открои магистрала „Тракия”, която до края на юни ще бъде готова, както и напредъка по Дунав мост 2, който до преди седмица е бил под въпрос, а вече не е, осигурените 41 млн. лв. за най-уязвимите, както и понижаването на безработицата с над процент за тримесечния мандат.

В обобщаването на управлението си бившият министър-председател добави, че не са били правителство на политическа сила или икономическа олигархия. "Ние не бяхме нито отбор "В", нито отбор "С" на една или друга политическа партия или, това, което някои очакваха, на една или друга банкова групировка. Ние бяхме отбор "А" на България в този тежък момент от 78 дни."

Тежките задачи - изпълнени

Държавният глава Росен Плевнелиев даде положителна оценка на работата на назначения от него служебен кабинет. „В ситуация на една много тежка социална, икономическа, политическа и парламентарна криза, служебното правителство пое нелеката задача да гарантира финансовата стабилност, да осигури общественото спокойствие, и да осигури социалния диалог между институциите и гражданите”, посочи държавният глава. Създаването на Изборния борд към Министерски съвет той отличи като изключително полезен.

Плевнелиев беше категоричен, че организацията на парламентарните избори на 12 май е била на ниво, каквато е и позицията на международните наблюдатели. Райков добави, че "друг е въпросът дали бяха честни".

Успехите поименно

Държавният глава също влезе в конкретика докато изброяваше постигнатото от служебното правителство и посочи по-голямата прозрачност в сектора енергетика и в частност качените 200 договора с ЕРП-тата на сайта на икономическото министерството. Той засегна и енергийната ефективност и заяви, че за два месеца са били раздадени над 300 млн. лв. кредити по програма Джеръми на малки и средни предприятия и сега българските граждани, които искат домовете им да станат енергийно ефективни, могат да намалят сметките си на половина.

Без претенции за безпристрастност

Самият държавен глава заяви, че не претендира за безпристрастност, тъй като той е избрал министрите. „ Служебното правителство си тръгва достойно с високо вдигната глава. Не допуска сериозни грешки. Може би единственото правителство, което до последния ден работи в екип. Служебното правителство доказа, че България може да се управлява без задкулисни договорки”, похвали Плевнелиев.

Служебният кабинет управлява от 13 март до 29 май 2013 г., когато беше избрано правителството с премиер Пламен Орешарски.