България вече е с ново правителство. Служебният кабинет с премиер Огнян Герджиков официално пое властта.

Досегашният премиер Бойко Борисов поиска ревизия на свършеното от него, за да няма спекулации, а служебният Огнян Герджиков я обеща. Ревизия поиска и президентът Румен Радев.

Бойко Борисов предаде властта за втори път, сега с мотива, че народът е поискал нови лица.

„Призовавам ви да разровите всичко, което има по министерствата, за да може тази спекулация да се прекъсне, ако има нещо, което да ви притесни, не само да го осветлявате, а директно на прокуратурата да бъде предадено”, посочи Борисов.

„Вие поискахте да се изрови издъно, не смятам да ви скършвам хатъра”, подчерта Герджиков.

„Ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат, но ако излязат, ние сме длъжни да направим така, както повеляват законите на страната”, отбеляза той.

С препратка към тениса Борисов призна, че с наследника си са се срещали не само на терена на политиката.

„С проф. Герджиков сме се срещали на кортовете, балансът е изцяло положителен за мен”, изтъкна той.  „Само досега”, репликира обаче наследникът му на писта. „Е, сега като премиер можете да биете”, каза на свой ред Борисов.

Досегашният премиер изрази готовност заедно с министрите си да окаже помощ на служебния кабинет и им пожела да организират изборите така, както бяха организиран президентските.

Подготовката на  честни избори е първата задача на кабинета, обяви по-рано президентът Румен Радев. Правителството ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка , и затова трябва да гарантира сигурност и стабилност, допълни той.

„Служебното правителство няма как да изпълни задачите си, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при установяване на случаи на ощетяване на държавата тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще настоявам за нулева толерантност на случаите на корупция”, категоричен беше държавният глава.

Малко след като официалната част приключи в профила на президента в Туитър се появи чернобяла снимка. На нея всички министри начело с премиера подписват в присъствието  президента декларациите си за конфликт на интереси.

Министрите вече заеха местата в кабинетите си.

В понеделник новото правителство ще се събере на първото си извънредно заседание, което ще се занимава с организацията на изборите и представителя на правителството в тристранката.

Пресслужбата на правителството на мястото на Севдалина Арнаудова поема журналистът Мария Цанкова, а медиен съветник на премиера ще бъде Иван Гарелов.