Лидерът на ДПС Лютви Местан отправи предизборна призивна молба към премиера Марин Райков – държавните служители, действали като „партийни пропагандатори на ГЕРБ” през 2011 година, да си останат служители на държавата.

След среща между двамата в Министерски съвет Райков съобщи, че разговорът е бил „дълъг и изключително съдържателен”. Уточни, че срещата е част от практиката на обмен на мнения с лидерите на основните политически сили, представени в Народното събрание.

Вотът през май не трябва да се етнизира, казаха още Райков и Местан. Двамата са обсъдили мерките, които са необходими, за да може в страната да се проведат честни избори в условия на толерантност.

„Наблюдава се един доста притеснителен опит от страна на областни управители да прехвърлят върху кметовете отговорността за изпълнение на разпоредбата за осигуряване на оригинален протокол от секционната избирателна комисия. Точно тази тема бе в основата на огромния спор между опозицията и управляващото мнозинство”, каза той.

Лидерът на ДПС поиска от премиера да издаде нарочна заповед, с която да подчертае, че областните управители са отговорни.

"Никой няма право да се разтоварва от своите ангажименти към други равнища от властта. Трябва на всички нива да се намерят решения, но никой не може да делегира своите отговорности върху друг”, заяви Райков в отговор и обеща да бъдат намерени една трета от копирните машини, необходими за вота.

„Друг проблем е грозното явление, което наблюдавахме по време на местните избори през 2011 г. – държавните служители действаха като партийни пропагандатори на ГЕРБ. Имаме силно очакване Марин Райков да стори необходимото държавните служители да си останат служители на държавата”, допълни Лютви Местан.

На тези думи Райков отправи дипломатичен призив: „Държавните служители са като всички български граждани, те имат всички политически права като другите граждани. Искам да отправя апел към тези, които имат по-видими длъжности, да се въздържат от стъпки, които биха били изтълкувани като демонстриране на политическа пристрастност”.

Сред другите очаквания на ДПС от служебния кабинет са осигуряване на честността на вота и на нормалното функциониране на всички социални системи.

„Този служебен кабинет следва да бъде третиран не като опонент на която и да било политическа сила. Политическата вендета може да бъде избор на една или друга политическа сила, но не може да бъде част от начина на мислене на един служебен кабинет и няма да го допуснем”, заяви Райков.