Служебният кабинет е против скок в цената на електричеството от 1 юли. Според премиера Марин Райков в системата има големи резерви.

Всички участници на енергийния пазар искат увеличение на цената на тока. „Това не е учудващо, фирмите, които продават ток нормално е да искат увеличение. ДКЕВР ще реши,” коментира икономическият министър Асен Василев.

Служебният премиер възлага надежди на проверки като тази, която показала, че слънчева централа продава електричество 32 часа в денонощието.

„България явно има повече от часовете в денонощието. Това дойде като резултат от насрещните проверки на плащания, заявени към ЕРП-тата,” констатира още Асен Василев.

Нарушението е открито в едно от енергодружствата и то само за февруари. Всички данни щели да бъдат изнесени, когато бъдат проверени всички ЕРП-та. До дни в България идват и международни екипи за одит на ценообразуването в енергетиката.

„Нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите - резултатът от това може да бъде само един - по-малък натиск върху разходите на гражданите,” заяви премиерът Марин Райков.

Премиерът иска да разбере защо диспечерите на Енергийния системен оператор давали приоритет на ток от „скъпи централи" пред енергията от централи, които произвеждат по-евтина енергия.