Еднократната помощ от 50 лв., която правителството ще отпусне на майки с деца на възраст между 1 и 2 години, ще получат само майки, които отговарят едновременно на три критерия, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Майките трябва да са плащали осигуровки за общо заболяване и майчинство; да имат доход до 350 лв. на член от семейството; да отглеждат дете на възраст между 1 и 2 години.

В този смисъл са напълно необосновани твърденията, че с това свое решение кабинетът "ще подкрепи малцинствата и "електората" преди изборите", твърдят от МТСП.

Представителите на малцинствата, както и на всички други групи, ще получат допълнителната помощ, само ако отговарят на посочените по-горе критерии.

Най-уязвимите групи хора и семейства получат еднократни помощи в размер общо на 10,5 млн. лв. Средства ще бъдат отпуснати на деца с трайни увреждания, хора и семейства, които са останали извън обхвата на системата за целево енергийно подпомагане през отоплителен сезон 2012/2013 г. заради надвишаване на диференцирания минимален доход за отопление със сума, по-малка или равна на 10 лева .

Еднократна помощ от 50 лв. се отпуска също за деца с трайни увреждания, чиито семейства са получавали семейни помощи, както и хората, които се осигуряват за общо заболяване.

Над 100 000 души ще бъдат засегнати от социалните мерки, които прие правителството. Това каза пред журналисти днес министър-председателят Марин. Обществените трапезарии ще функционират целогодишно, а не както досега – само през зимата. По думите му всички социални помощи се изплащат в срок.

30 млн. лв. за работни места

Одобрените от служебния кабинет промени в Националния план за действие по заетостта през 2013 г. предвиждат допълнителни средства от над 30 млн. лв. така ще се осигури субсидирана заетост за нови 15 930 безработни от уязвимите групи на пазара на труда - безработни младежи до 29 години, безработни с трайни увреждания, безработни родители на деца до 5-годишна възраст, продължително безработни и др.

За стажове на безработни младежи и субсидирана заетост до 29 години са предвидени 6,5 млн. лв. С тях ще се подкрепи инициативата "Работа за младите хора на България" 2012 - 2013 г. и 3050 безработни младежи ще получат шанс за първа работа.

Другите програми, които ще усвоят средства са "От социални помощи към осигуряване на заетост", "Нова възможност за заетост", "Асистенти на хора с увреждания", както и по закона за насърчаване на заетостта.
Кабинетът уточнява, че младежката безработица остава висока, въпреки новите схеми по ОП "Развитие на човешките ресурси" за обучение и заетост на младежи. Статистиката сочи, че в края на 2012 г. регистрираните безработни младежи са 78 821, т. е. с 10 983 повече спрямо края на 2011 г. Безработните с трайни увреждания са една от неравнопоставените групи на пазара на труда. Те са 14 579 в края на 2012 г. и разчитат предимно на програмите за заетост.