Иво Маринов остава заместник-министър в оставка с ресор "Туризъм". Това стана ясно при представянето на екипа на служебния министър по икономика, енергетика и туризъм Асен Василев. Маринов обаче ще бъде поставен под наблюдение. "След разговорите с бранша и с премиера взехме решение заместник-министърът в оставка Иво Маринов да продължи да изпълнява своите задължения, но при най-малкия проблем в този ресор той ще бъде подменен с кандидата, който аз предложих", заяви Василев.

Министърът посочи, че след като се е срещнал с представители на туристическия бранш е настъпило съгласие около приоритетите в областта, но не и консенсус кой да работи по тези задачи.

Ирена Младенова ще работи в ресор "европейски програми, инвестиции, иновации и предприемачество", Виолета Лорер с ресор "икономика и малки и средни предприятия" и Божан Стоянов с ресор "енергетика".

Предвиждат се и промени в дейностите на ресорите. Издаването на лицензии и търговия с оръжие ще бъдат извадени от туризма и прехвърлени на заместник-министър Лорер. Иво Маринов ще работи в Пловдив с двете дирекции, които са там, уточни Василев.

„Основната ни задача ще бъде да поддържаме икономическа стабилност, която ще ни осигури доверието на икономическите партньори и спокойна атмосфера за изборите”, постави приоритетите си Лорер. По думите й ще бъде обърнато особено внимание на малките и средни предприятия, за да бъдат улеснени в растежа им и да получат достъп до пазари. Ресорният министър по малките и средни компании каза и, че е стартирала процедурата за изплащане на средства от държавата към компаниите.

Ирена Младенова фокусира работата си върху изплащането на средства от ОП”Конкурентоспособност" към бизнеса. Има отворени две схеми по програмата и ще се положат усилия бизнесът да ги използва по-пълноценно, уточни Младенова. Едната схема е за кредити за общо 700 млн. лв. с лихва, наполовина на пазарната. Парите ще бъдат отпускани по инициативата "Джереми". Другата схема предлага 300 млн. лв. под формата на грантове за енергийна ефективност.