Служебното правителство отговаря на исканията на протестиращите в управлението да са хора, независими от партии. Всички са професионалисти, извървели сами своя път от чирак до висока позиция, която сега "са зарязали" за два-три месеца, през които трябва отговорно да се поеме държавата в кризисен момент и към която после ще се върнат. Това заяви в интервю за БТА културният министър Владимир Пенев.

„В такива моменти няма много време за мислене дали трябва - просто си слагаш главата в торбата единствено с идеята да си полезен. Ако наистина се окажа такъв, ще бъда щастлив”, казва актьорът, влязъл във властта.

Според него ангажиментът на служебното правителство, което няма законодателна инициатива, е да създава условия работата на държавната администрация да не спира, да се изпълняват плановете, програмите и сроковете на всяко министерство.

Същевременно се търси решение на спешни и непредвидени проблеми като отстраняването на последиците от бурята в Копривщица. Там, по думите му, отговорността е на общината, но доколкото мястото е свързано с културата, министерството също трябва да търси начини да помогне.

Пенев казва още, че вече се ориентира в проблемите на културата, тъй като „няма закога да се бави”.