Няма опасност за България, предвид опита за преврат и дестабилизация в Турция.

Това каза зам.-вътрешният министър Филип Гунев, резюмирайки докладите на директорите на специалните служби след извънредно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика, на което службите и МВР анализираха актуалната ситуация в Турция.

То продължи два часа и беше закрито за медиите. Изслушани бяха разузнаването, контраразузнаването, военното разузнаване. Присъства директорът на гранична полиция, дипломати, зам.-министри, но не и вътрешният министър Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.

Основна тема в заседанието беше охраната на границите.

По повод на критиките на Сърбия, че не пазим границата си, от МВР потвърдиха, че допълнителна охрана на този етап не се налага, тъй като не е регистриран по-мащабен миграционен поток, напротив в последните месеци дори се наблюдава спад в опита за нелегално преминаване на границата ни.

Това са краткосрочните прогнози, а дългосрочните рискове са свързани с по-нататъшните процеси в южната ни съседка и доколко могат да спазени демократичните процеси, или превес ще вземат реваншизмът и разчистваенето на сметки.

Потенциален риск за страната ни има, смята обаче левият депутат Янаки Стоилов.

Степента на ислямизация на властта в Турция продължава. Това се подкрепя от значителна част от обществото. Въпросът е дали разделението в турското общество ще се задълбочи“, каза той.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров смята, че Турция е по-опасна от всякога за нас и трябват радикални действия.

„Категорично отношенията трябва да се променят – да затворим границата с Турция до изясняване на ситуацията – демокрация ли има или кървава диктатура. Да прекъснем отношения, докато не се изясни всъщност докога погазването на човешки права ще продължава“, каза Сидеров.

Той настоя за спешни мерки и задълбочен анализ на службите заради събитията в Турция.

Сидеров заяви в студиото на предаването „Лице в лице“ по bTV, че е получил информация, че в нощта на опита за преврата в Турция от базата в „Безмер“ са излетели изтребители в южна посока.

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов от своя страна нарече лидера на „Атака“ „руски шпионин“.

Междувременно направихме експеримент в граничното село Банкя“, който да установи дали наистина българо-сръбската граница не се охранява добре и може лесно да бъде премината.

Вижте го във видеото: