Има сигнали, че терористите използват бежанския поток, за да проникнат в Европа, които засега не са потвърдени от службите. Tова заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на инспекцията си по българо- гръцката граница край Ивайловград, където от два дни в охраната участва и армията.

“Исках да се запозная на място и да се убедя как работят заедно граничните полицаи и военнослужещите. С радост установих, че съвместните екипи действат в пълен синхрон", обобщи Бъчварова след посещението на ГКПП Славеево и Маказа.

По думите й е необходима допълнителна работа в посока подобряване на техническото им оборудване.

Няма напрежение на границата, но ние трябва да сме готови за всяка една ситуация. Същевременно това е ясно послание към хората, които биха опитали да преминат нелегално през граничните зони, подчерта Румяна Бъчварова.

Най-големият страх е с групите да не преминат и опасни хора, каквито сигнали  службите вече имат. „Всеки един сигнал трябва да бъде проверен , трябва да се види какъв е неговия източник. Ако имаме сигнали, това е достатъчно основание да предприемем съответните мерки”, посочи Бъчварова.

Министърът припомни, че е възприет подход за пълен контрол на граничните пунктове, което засилва усещането за сигурност на границата. Същевременно утвърдената практика за регистриране на нелегалните имигранти и провеждане на интервюта с тях дава възможност за идентифициране на рискови профили.