Нищо от пропагандираната реформа на здравния министър в оставка Петър Москов не се случи – нито в спешната помощ, нито с пръстовите отпечатъци, които ВАС отмени, нито болниците работят по-добре. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият здравен министър д-р Таня Андреева.

По думите й в последните 2 години всеки акт на министъра е бил отменян от съда или по една или друга причина е претърпял провал.

Друг бивш здравен министър – д-р Стефан Константинов, също изрази мнение, че реформа не е имало. Имаше действия, които в началото бяха хубави намерения и се изродиха в хаотичност и политически инат Москов да си доказва егото си, заяви той.

По данни на Здравната каса въвеждането на системата за пръстовите отпечатъци струва 400 000 лв., платени от бюджета на НЗОК, тоест от нашите пари, припомни Андреева. Това беше още една мярка, която незаконно се въведе в лечебните заведения. Никъде в законодателството я няма регламентирана електронната идентификация. Отделно болниците платиха за четците много пари, посочи тя.

Като действащ лекар Константинов също обясни, че системата е „щуротия”. „Разкарваме бременните един път да се събличат за преглед, след това да се обличат, след това да ходят да се чекират и да идват друго да им правим”, изреди той.

Снимка: Ладислав Цветков

По въпроса с повдигнатите обвинения на Москов във връзка с ваксините от Турция Константинов коментира, че е немислимо да си на върха на държавата и да погазваш закона. Москов не е увредил никого, не е дал ваксини, които са вредни, но е нескопосан администратор. Затова му се повдигат обвиненията, каза Константинов.

Според Таня Андреева  Москов е трябвало, преди да внесе доклада си до МС, в който изисква тези две ваксини да бъдат получени от Турция, да се информира дали действа законосъобразно или не.

„Защо Москов не се е обърнал към страна-членка на ЕС, а към Турция, която е трета страна”, попита Андреева. Според  нея несъобразяването и липсата на организация трябва да се търси в здравното министерство.  

Снимка: Ладислав Цветков

Д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в Инфекциозна болница, отбеляза, че ваксините са специфичен продукт, който иска дълго и предварително планиране. 

„Законът не е спазен, но е свършена работа", коментира той.  По думите му, ако се е действало по нормалния начин, още щяхме да чакаме да получим разрешение за ваксините.