Сливат центровете за спешна помощ в София и областта. Кабинетът прие спорната реформа. Така всички сигнали в областта ще се приемат от един общ оперативен център в столицата, а не в два.

Според здравния министър Петър Москов опасенията на медиците, че това ще доведе до хаос и забавяне на спешната помощ са неоснователни. Дори напротив, по думите му ще се осигурят 5 нови екипа.

Медици от спешната помощ продължават да споделят опасенията си от хаос с фатален край за някои от спешните пациенти. След заседанието в Министерски съвет Москов защити реформата като обясни, че така ще бъдат спестени 520 хил. лева от административни разходи на година.

По думите му с реорганизацията на спешната помощ 50 щатни бройки ще бъдат пренасочени на терен в пет нови спешни екипа. Те ще обслужват райони от по над 35 хиляди души, за които досега не е имало екипи. Москов подчерта, че предстои внедряване на цялостна система за обслужване по спешност до 8 минути и няма да има забавяния.

Петте нови екипа ще са разположени в Божурище, Вакарел и община Мирково. Ще има екип и в курорта „Боровец” и един екип в триъгълника „Ихтиман – Костенец – Самоков”, който ще осигурява малка, но логистично много трудна за обслужване територия, каза още министър Москов.

Здравният министър изрази съжаление, че преди да се предприеме това действие, не е имал предварителни срещи с екипите от София-област.

Напрежението сред медиците не стихва

Координационен център на спешната помощ в София, който приема сигналите от областта, ще бъде закрит, а обажданията ще се приемат заедно с тези от града.

Ще бъдат сформирани допълнителни 5 екипа, които ще реагират на спешните повиквания в няколко града. В координационният център обаче са скептични

„Идеята ми да дойда тук в РКЦ е именно за да избягам от Ихтиман или Елин пелин, където има една голяма популация на малцинствени групи”, казва д-р Димитър Шандурков - Районна координационна централа, Спешна помощ.

Единствената цел на реформата според работещите там е попълване на дупки в София град, за сметка на съседните села.

Преди година фотографката Елизабет Димитрова почина преди да дочака линейка. Въпреки че проверките не доказаха вина, колегата ѝ Младелин Димитров очаква тези случаи да зачестят.

Системата, която трябва да определя спешността на отделните случаи, ще бъде въведена до три години.