След три месеца законопроектът за борба с корупцията ще бъде внесен в парламента отново. Това обеща премиерът Бойко Борисов, след като по-рано днес антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева не събра достатъчно гласове в пленарната зала и катастрофира още на първо четене. Кунева беше бламирана от партньорите в управлението - АБВ и Патриотичния фронт.

„Независимо че законът за борба с корупцията не бе приет в парламента, от една страна, аз съм доволен, че ГЕРБ и Реформаторският блок показаха волята си за борба с корупцията. Но от друга страна, явно подценихме центробежните сили, които вървят в парламента, и не можахме да съберем необходимото мнозинство”, посочи Борисов в Казанлък.

Според него в закона има текстове, които могат да бъдат коригирани, и някои от критиките са основателни. „25 години не е имало такъв закон и мисля, че 3 месеца забавяне няма да бъдат фатални”, отчете премиерът.

„След някои корекции и разговори с формациите, които ни подкрепят, след три месеца отново ще внесем закона”, подчерта Борисов.

„Днес окуражих госпожа Кунева, това не е неин провал или на когото и да било, а на Министерски съвет, и се надявам, че след три месеца с някои корекции и след разговори с някои формации, които ни подкрепят, съответно Патриотите и АБВ, ще постигнем и по-добър резултат”, подчерта премиерът.

Припомняме, че с антикорупционния закон трябваше да се разшири кръгът от хора, заемащи висши постове, които да декларират имотното си състояние. Трябваше да се създаде и спецзвено, което да проверява публични личности за конфликт на интереси. Опозицията се опасява, че ще се стигне до лов на вещици, а хора от управляващото мнозинство - че ще се работи по анонимни сигнали. И така законът събра подкрепата на 101 депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, а АБВ, Патриотичният фронт, ДПС, „Атака” и част от БДЦ се въздържаха. БСП гласува против.

След като антикорупционният закон не получи дори шанс да бъде редактиран на второ четене, от Движение България на гражданите ще правят оценка на случилото се през уикенда. Членове и симпатизанти на партията са започнали да се питат за смисъла от участието на Реформаторския блок в управляващото мнозинство. Радан Кънев заяви през социалните мрежи, че настоява за труден разговор с Патриотичния фронт.

По-късно в Пловдив Борисов коментира, че се спекулира много по темата с преформулирането на управляващата коалиция.

На въпрос стабилна ли е правителствената коалиция, Борисов отговори така: „Какво по-стабилно може да се предложи?! Какво по-стабилно?! Ако има вариант, аз първи ще го предложа”.  

По повод спекулациите, че в Пловдив ГЕРБ залага на две кметски кандидатури – на отлъчения Здравко Димитров и на сегашния кмет Иван Тотев, премиерът беше категоричен: „Здравко ми е приятел, от много години е с мен, но кандидатът за кмет на ГЕРБ се казва Тотев. Това не значи, че със Здравко ще се скарам или няма да съм приятел вече.”