След стенограмата: Защо не спасиха КТБ?
Вторият разговор за съдбата на банката трябва да покаже обрата... ако го разсекретят
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
КТБ - опашки - 12
Снимка: Ладислав Цветков

Следващите консултативни срещи в президентството - без Бойко Борисов, ако не са открити за медиите. Това обяви самият той ден, след като беше разсекретена първата стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г.

Според стенограмата, към онзи един момент, и управляващите и БНБ залагат единствено и само на спасяването на банката, включително чрез национализация.

От срещата на 29 юни 2014 г. едно става ясно, че всяко едно усилие за спасяването на КТБ се обвързва с политика и оставки. На цялото правителство или поне на финансовия министър.

Бойко Борисов: Разсекретяването на стенограмата обезсмисля КСНСПремиерът заяви, че ще участва в такива срещи само ако на тях са и медиите

Въпреки, че стенограмата остава без отговори много въпроси едно е ясно: на следващата среща тук Бойко Борисов няма да дойде. „Аз ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. Иначе няма да допусна след година-две-три да ме скарат с някоя съседна държава ако там сме говорили за това, за да си направи някой пиар", каза премиерът.

Оказва се че не в президентството, а в БНБ е обсъждана банковата ваканция. Затова и сценарий номер едно, посочен от Росен Плевнелиев  - за ограничаване на теглене на пари в брой и лимити за преводи в чужбина отпада автоматично. Вторият сценарий залага на пълна подкрепа на КТБ и системата като цяло.

Михаил Миков: Времето показа, че беше избрано правилното решение за банкитеКой колко е крал се разбира в следствието, финансовата инспекция или Сметната палата, каза още Миков. Според него и втората стенограма за КТБ трябва да бъде разсекретена

„Иначе идеята за спирането на преводите, тегленията щеше да доведе до по-голяма паника. Времето показа, че е взето по-доброто решение”, смята тогавашният председател на НС Михаил Миков.

От организацията на вложителите, която съди и държавата и БНБ, заради фалита на  КТБ, коментираха, че стенограмата разкрива как властите сменят курса .

Акценти от стенограмата за КТБНа масата на разговорите са два сценария, като първият – за банкова ваканция се отхвърля автоматично, а именно да се ограничи размера на парите, които може да се теглят в брой

„Чувствам се омерзена, защото всичко което се прави или ще се направи или се прави е срещу власт. (…) Категорично решават че ще подкрепят ликвидно цялата система. Смяната на решението на политици и банкери – между двете стенограми е осребрена дали с пари, дали с власт – мисля, че това ще го покаже времето. Не мога да преценя какво точно е накарало Искров и КО да станат машата на това изпълнение”, коментира Вера Ахундова.

Именно заради смятаната на курса не е и сигурно дали втората стенограма също ще бъде разсекретена.

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре