„Престъпление по служба, абсолютно беззаконие” – по този начин независимият депутат и лидер на „Нормална държава” Георги Кадиев коментира в студиото на „Тази сутрин” скандала с джиповете на горските стопанства, които ненадейно се оказаха в ръцете на НСО и лично на премиера Бойко Борисов.

Ултра луксозните возила бяха закупени през миналата година след скандална обществена поръчка с обяснението, че ще возят вип гости от чужбина.

„Най-важният шейх се оказа Бойко Борисов”, каза Кадиев. Според него в случая цялата поръчка е правена с идеята джиповете да отидат в НСО и така да се надуе бюджета на службата чрез заобикаляне на закона.

След като разследване на bTV показа пътя на джиповете от горските стопанства до службата, премиерът се разгневи и обяви, че ще „поеме риска” да се движи с неброниран автомобил. Кадиев отбеляза, че според обществената поръчка купените „Тойота Секвоя” нямат защита и, ако им е добавена такава, това би ги оскъпило значително – а и без броня са излезли 50% по-скъпи, отколкото струват в САЩ.

Депутатът посочи, че не е ясно колко още подобни случая на заобикаляне на закона има. Той даде пример с Агенцията по кадастъра, която също купила два луксозни автомобила. Единият возел зам.-министър.

„След като има държавна корупция, защо тогава от хората не искаме да има частна корупция?”, запита Георги Кадиев и заяви, че „Нормална държава” ще подаде сигнал срещу ръководителите на горските стопанства.

НСО и така има раздут бюджет

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев посочи, че по-голямата тема в случая е как се разпределят бюджетите на спецслужбите. НСО тази година получава значително повече пари и вече разполага с над 37 млн. лв., а „Военна информация” и ДАТО (за ефектите от работата на които към момента няма ясни данни) са със, съответно, 44 млн. лв. и 48 млн. лв.

„Държавна агенция „Разузнаване”, която събира информация, която може да спаси човешки живот и инфраструктура, е с 23 млн. лв. бюджет”, посочи Андреев. Според него последните законови промени превръщат НСО отново в УБО, а вместо това трябва да се подсилят поравно ДАНС и ДАР.

Депутатът изнесе и любопитни данни, от които става ясно, че държавната охрана на Делян Пеевски и Ахмед Доган струва на данъкоплатеца по 5 млн. лв. годишно. „Над 2 млн. лв. годишно отиват за охраната на Доган. Какви са мотивите да го охраняват, каква ценност представлява той за националната сигурност – не е лидер на партия, не е бизнесмен”, запита бившият шеф на Комисията по досиетата.

Именно начело на тази институция той също използвал превоз от НСО, като тогава въпросът бил решен евтино – с коли, конфискувани на митницата.