Противоречиви бяха реакциите в парламента след отчета на мандата на президента Росен Плевнелиев.

Според някои той е бил най-слабият държавен глава, който сме имали, а други казаха: Това е моят президент.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че в последните 5 години България е имала достоен президент. По думите на Цветанов отчетът на Плевнелиев е много обективен.

Според Цветанов Плевнелиев е минимизирал щетите от силното политическо противопоставяне през 2013 и 2014 г.

Той успя да бъде равноотдалечен от всички политически партии, въпреки че  беше номиниран от ГЕРБ, изтъкна Цветанов.

Обезпокоен съм от желанието на Росен Плевнелиев да застане на някаква барикада, не разбрах каква точно, отбеляза Валери Жаблянов от БСП.

В част от мандата си поддържаше барикадите. Разчете погрешно гражданското общество в България, като го отъждестви само с няколко организации, а българските граждани останаха в миманса, подчерта той.

„Поради тази причина те гласуваха за друг кандидат на президентските избори с платформа, различна от тази на г-н Плевнелиев. Граждани гласуваха не толкова за Румен Радев като някакъв различен кандидат, а за това, което той говореше на българските граждани - нещо различно от това, което Плевнелиев през тези 5 години ни убеждаваше.

„Войната, която той води срещу Русия – хибридна, пропагандна или каквато и да била друга, се оказа в разрез с настроенията на масовия български гражданин и той загуби”, допълни Жаблянов.