Българският политически елит се е самозабравил и пренебрегва волята на гражданите. Това заявява в писмо шоуменът Слави Трифонов във връзка с инициирания от него референдум за промяна на изборните правила, които и до момента не е произвел дори проект за конкретни законови промени.

По-късно той изрази същата позиция и на живо – пред парламента, където се беше заканил да отиде.

За пореден път той отхвърли твърденията, че влиза в политиката.

Снимка: Ладислав Цветков

„Срамувам се, че допуснахме да се получи така – шепа хора да се смятат за богоизбрани и да не се съобразяват със законния си началник – българския народ. Три милиона и половина гласуваха на референдума. Два милиона и половина с положителен отговор”, посочва в писмото Трифонов.

По думите му желанието за власт на политиците е надделяло над волята на гласувалите в референдума.

Той допълва, че като трибуна на гражданската си позиция ще използва „единственото останало свободно медийно пространство в България – интернет”.

Писмото завършва с анонс, че в предаването си шоуменът ще говори за събитията пред парламента в Скопие, където активисти на падналата от дългогодишна власт партия и националисти биха депутати, след като проевропейската опозиция се договори с коалиционния партньор на бившите управляващи за общо правителство.

 

Минути след изпращането на писмото до медиите, пред НС се събра малка група граждани в подкрепа на Трифонов.

"Тук сме, за да подкрепим Слави, да покажем, че не е сам, че волята на 3,5 млн. българи е зад нас. Това, че сега сме заедно, не значи, че няма подкрепата на хората", заяви една от присъстващите.


Исканията ѝ са парламентът да гласува трите въпроса от от референдума (мажоритарен избор, задължително гласуване и намалени субсидии за партиите), да се саморазпусне и да се проведат нови избори.

Шоуменът дойде и, видимо ядосан от журналистическите въпроси, обяви, че се явява като редови гражданин, пуснал бюлетина на референдума. В тази връзка той подчерта, че има и правото да избере кога да протестира (вместо в началото на пленарния ден, той дойде в самия му край – б.р.).

Според него парламентът може и още да не е сформирал отделните си комисии, но това не означава, че партиите не са можели да започнат работа по подкрепените на референдума точки.